8:00 dop OKOLJE

Dobra novica: Tjulnji se vračajo v Belgijo

Konec prejšnjega stoletja teh morskih sesalcev skoraj ni bilo več na belgijski obali.

A zdaj po podatkih Kraljevega belgijskega inštituta za naravoslovje njihovo število spet narašča. Tjulnjev ni enostavno prešteti, vendar ocenjujejo, da jih je zdaj med 100 in 200 osebkov iz dveh vrst: sivih tjulnjev in navadnih tjulnjev.

Kmalu po prvem zaprtju zaradi pandemije sta ekipa North Seal in občina Ostend vzpostavila območja samo za tjulnje in uvedla pravila. Ljudje se morajo držati 30 metrov stran od živali in upoštevati zlato pravilo, da se teh morskih sesalcev nikoli ne sme hraniti.

Mladiči se morajo naučiti loviti

»Na začetku svojega življenja morajo mladiči ostati na plaži nekaj dni, dokler niso lačni,« pojasnjuje Kelle Moreau, morska biologinja in tiskovna predstavnica Kraljevega belgijskega inštituta za naravoslovje. »Če dobijo hrano, ne bodo šli v morje in se naučili loviti.«

Kako skrbijo za sobivanje ljudi in tjulnjev?

Po njihovi vrnitvi na belgijsko obalo se je povečal tudi stik z ljudmi. Ljudje jih želijo božati in delati selfije. Nekateri jih celo poskušajo vrniti v vodo, misleč – napačno – da so živali nasedle.

Zato zdaj prostovoljci patruljirajo na plažah, da bi zagotovili, da lahko ljudje in tjulnji mirno sobivajo. »Menjujemo se ves dan od sedmih zjutraj do desetih ali enajstih zvečer,« pravi Inge De Bruycker, ustanoviteljica ekipe North Seal.

Vir: Euronews Green

(Visited 74 times, 4 visits today)
Close