Avtor BR; foto: shutterstock.com 9:33 dop OKOLJE

Dobra novica: Na Novi Zelandiji ponovno naseljujejo znamenite kivije v naravo

Ministrstvo za varstvo narave ocenjuje, da je na Novi Zelandiji le še okoli 70.000 kivijev v naravi. Po besedah Paula Warda, vodje projektne skupine Capital Kiwi, bi se to lahko kaj kmalu spremenilo.

Nova Zelandija je bila nekoč pravi ptičji raj, kjer so ptice vseh vrst (tudi kiviji) živele brez enega samega plenilca iz vrst sesalcev.

Prihod polinezijskih popotnikov leta 1200 in Evropejcev nekaj sto let kasneje je vse to spremenil, saj so s seboj prinesli podgane, miši, oposume in zajce, ki so z avtohtonimi vrstami tekmovali za hrano.

Pogoji za življenje ptic so se še poslabšali, ko so oblasti naselile podlasice za zmanjšanje števila zajcev, a te so pobijale ptice. Še posebej se je zmanjšalo število endemičnih novozelandskih ptic, ki ne letijo, kot sta kakapo in kivi.

Kivi je nacionalni simbol, ki ga želijo zaščititi

»Odkar so ljudje prišli sem, imamo posebno povezavo s to ptico. Torej je naša dolžnost, da skrbimo za žival, ki nam je dala svoje ime,« je povedal ustanovitelj in vodja projekta Paul Ward.

Kljub temu, da je zelo malo Novozelandcev kivija videlo v naravi, je njihova prihodnost svetlejša, zahvaljujoč več kot 90 pobudam skupnosti, ki si po vsej državi prizadevajo za njihovo zaščito.

Izpustili prve ptice v naravo

Kot je dejal Ward so se najprej spopadli z njihovimi naravnimi plenilci. Za podlasice so v okolici Wellingtona postavili pasti in jih ujeli približno tisoč. Lastnike psov pa so povabili na srečanja, kjer so jih naučili, kako naj se na sprehodih pticam izogibajo.

Lani novembra so v okolico Wellingtona naselili prve kivije in rezultati rednega spremljanja so pokazali, da je bil prvi izpust uspešen. Ptice so v dveh mesecih pridobile težo, kar kaže na to, da imajo v naravi dostop do dovolj hrane. V prihodnje bodo v okviru projekta v naravo izpustili še 250 ptic.

Vir: France24, CNN

(Visited 117 times, 1 visits today)
Close