Dejavnosti na kopnem in morju ogrožajo Evropska morja

21 decembra, 2020

Novo poročilo Evropske agencije za okolje (EEA) kaže, da so človeške dejavnosti zdaj dosegle najbolj oddaljena morska območja in najgloblje morsko dno. Dejavnosti negativno vplivajo na 93 % evropskega morskega območja.

Skoraj celotno evropsko morsko območje je pod različnimi pritiski človekovih dejavnosti in skoraj ni nobenega dela morskega območja, ki ga vsaj dva od teh pritiskov ne bi prizadela, je razvidno iz poročila EEA. Glavni pritiski na morje so opredeljeni kot onesnaževanje, izguba habitatov in motnje ribolova, ki so najbolj intenzivni vzdolž obale in na območjih kontinentalnih polic.

Najbolj obremenjena Severna morja, Sredozemlje in Črno morje

Poročilo EGP kaže, da imajo dejavnosti najbolj obsežen učinek na obalnih in kontinentalni polici Severnega morja ter delno v Baltskem in Jadranskem morju. Resne učinke so ugotovili tudi na ozki kontinentalni polici zahodnega Sredozemskega morja. Glavne vrzeli v oceni podatkov so bile ugotovljene v Sredozemskem in Črnem morju.

Rast pomorskega gospodarstva EU vodi v povečano konkurenco za morski prostor in vire. Da bi bile človekove dejavnosti na kopnem in morju trajnostne, jih je treba ločiti od degradiranih morskih ekosistemov, so še zapisali v poročilu.

 

Vir: EEA

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 32 times, 1 visits today)