Čreda slonov obnavlja afriški narodni park

7 januarja, 2021

Okoli 580 afriških slonov, ki so se iz sosednjih območij preselili v narodni park Virunga v Demokratični republiki Kongo, skupaj z obstoječo čredo 120 slonov pokrajino znova spreminja v travnato savano. Sloni so namreč podrli drevesa in grmovje in tako omogočili preobrazbo pokrajine, poroča spletni portal Treehugger.

Tako velika skupina slonov v omenjenem parku je, po desetletjih krivolova v Afriki, precej nenavadna. Sloni so v park prišli poleti, in sicer iz sosednjega narodnega parka v Ugandi, in se odločili ostati. Kot je za Treehugger dejal glavni znanstvenik in izvršni direktor organizacije Global Wildlife Conservation Wes Sechrest, gre za neverjeten primer preoblikovanja narave, za katerega skrbijo sloni.

»Zagotavljanje pogojev za obnovo narave je ključnega pomena za prihodnost našega planeta, ko se spopadamo s podnebnimi spremembami, izumrtjem divjih živali in pandemijami. Virunga dokazuje, da lahko ne samo zaščitimo prosto živeče živali in divjino, temveč jo tudi obnovimo na načine, ki bodo pomagali zagotoviti bolj zdrav planet,« je poudaril Sechrest.

K naselitvi črede slonov je verjetno prispevalo tudi zmanjšanje števila divjih lovcev v parku in tesnejše sodelovanje z lokalno skupnostjo.

Virunga je prvi narodni park ustanovljen v Afriki. V njem živi več vrst ptic, plazilcev in sesalcev kot v kateremkoli drugem zavarovanem območju na tej celini, piše Treegugger in dodaja, da si osebje v parku veliko obeta od prisotnosti velike črede slonov. Upajo, da bodo v parku ostali čim dlje.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 49 times, 1 visits today)