5:06 pop OKOLJE

Cigaretnim ogorkom bo v tem mestu odklenkalo

Ste vedeli, da za razgradnjo cigaretni ogorki potrebujejo 15 let, s svojimi kemikalijami pa lahko le en onesnaži 500 litrov vode?

Nedavno so mestne oblasti v Bruslju, sporočile, da so v lanskem letu v mestu nabrali 900.000 cigaretnih ogorkov – v sklopu projekta javne čistoče, v kateri zbirajo in reciklirajo ogorke. Kar 30 % odpadkov na ulica namreč predstavljajo prav ogorki, v celi Belgiji pa jih, kot ocenjujejo, na dan odvržejo okoli 30 milijonov.

Kot so povedali, so imeli dejansko komunalni delavci v mestu precej več dela ravno zaradi ogorkov, kar se pozna tudi na računih, ki jih plačujejo vsi prebivalci. Nadalje pa je problematično to, da veliko ogorkov odplakne dež, nazadnje pa pristanejo v morju, kjer vsak s kemikalijami onesnaži 500 litrov vode.

Kako jim uspeva zbiranje?

Na ulice so postavili posebne ulične pepelnike, s katerimi ogorke ločene zberejo, kar 296 takšnih od leta 2019 ob tem pa so za odmetavanje po tleh zagrožene visoke kazni, ki jih tudi uspešno izvajajo – če so jih 2019 izrekli 199, so jih lani kar 477.

Cigarete (in cigaretni ogorki) vsebujejo preko 4000 različnih kemikalij.

Ker pa ni dovolj le zbiranje in kaznovanje, so se skupaj s start upom za krožno gospodarstvo odločili za načrt, kaj z zbranimi ogorki narediti. Pošljejo jih v Francijo, kjer jih očistijo, zatem pa iz njih izdelajo pisarniške produkte, kot so ure, podstavki za kozarce in pepelniki.

 

 

Vir: the mayor

(Visited 1.364 times, 1 visits today)
Close