Avtor vb; foto: shutterstock.com 10:40 dop OKOLJE

Čebelarji sporočajo: Zelo slab začetek sezone

“Izredno slab začetek čebelarke pašne sezone 2023,” sporoča Čebelarska zveza Slovenije.

“Smo v maju, za nas čebelarje v enem najbolj medovitih mesecev, ko bi čebele morale intenzivno izkoriščati različne medovite vire po vsej državi. Slika v naravi pa je popolnoma drugačna,” so sporočili s Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) v minulem tednu.

Poleg škode, ki jo je naredila pozeba v aprilu, je dolgotrajno hladno, deževno in vetrovno vreme onemogočalo cvetlično pašo. “V aprilu bi morale čebele izkoriščati sadno drevje, divjo češnjo, regrat, oljno ogrščico, javorje,… Sedaj se nam enako dogaja tudi z akacijo,” pojasnjujejo.

Čebelje družine bodo brez krmljenja umrle

Poleg škode po pozebi, ki je prizadela akacijo po vsej držav, trenutno vreme onemogoča izkoriščanje tudi tistih redkih še preživelih akacijevih cvetov. Ob takem stanju se, kot pravijo, obeta katastrofalna pašna sezona, takšna, kot so jo imeli leta 2021.

Zato čebelarji močno upajo, da se vreme izboljša in da se temperature dvignejo letnemu času primerno.

Vse čebelarje pa ČZS obvešča, da naj preverijo zaloge hrane v panjih, saj donosov iz narave ni: “Takšno stanje beležimo skoraj po vsej državi in je potrebno čebelje družine krmiti, saj bodo v nasprotnem primeru umrle zaradi lakote.”

(Visited 81 times, 5 visits today)
Close