1:09 pop OKOLJE

Če se bo podnebje segrelo za 4,4 °C, bo to katastrofa za naravo in živali

Za prihodnost planeta znanstveniki pripravljajo različne – bolj in manj realne scenarije …

Raziskovalci, ki so preiskovali, kaj bi se zgodilo, če ljudje povzročimo segrevanje planeta za 4,4 °C do leta 2100, so prestrašeni – to bi namreč vodilo v katastrofalne posledice za naravo, divjino, živali.

Prek 40 % kopenskih vretenčarjev bi po tem scenariju ogrozila ekstremno visoka temperatura, ki bi iz izjemnega vremenskega dogodka postala nova normalna temperatura.

Na najbolj prizadetih območjih, med drugim so to predvsem puščave, bi bile vse vrste izpostavljene ekstremni vročini. Verjetno bi številne izumrle. Predvidevajo, da bi območja postala neprimerna za kakršno koli obliko življenja.

Scenarij 4,4 °C je katastrofa, so si edini avtorji raziskave. Več kot pol plazilcev in dvoživk, 26 % ptic in 31 % sesalcev bi utrpelo nepopravljivo škodo. Če se planet segreje za 1,8 °C ta odstotek pade na 6 %, so še povedali.

Z novimi ekstremnimi vročinskimi valovi se kaj hitro lahko zgodi, da čez noč izgine cel ekosistem. In točno to napovedujejo, če bo človeštvo nadaljevalo z življenjem, kot ga imamo sedaj, se bo odvil scenarij 4,4 °C.


(Visited 57 times, 6 visits today)
Close