Čas je za svet brez plastike: »Adijo plastenka, živjo steklenka«

22 junija, 2021

V soboto je na Bledu potekala predstavitev steklenke, ki so jo skupaj s Steklarno Hrastnik razvili v Rotary Slovenija, ki si prizadevajo, da bi v petih letih Slovenija postala prva država na svetu brez uporabe plastenk za vodo in druge pijače.

Na svetu se vsak dan proizvede več kot milijon ton plastike, reciklira pa se jo le 13 %. Vsa ostala odpadna plastika konča v naravi in nato potuje naprej, v reke in oceane, morska bitja in ptice pa jo vse prevečkrat zamenjajo za hrano. Kako pomembno je, da se znebimo plastike, ki je lahko škodljiva tudi za človekovo zdravje in jo zamenjamo za okolju prijaznejšo alternativo, kot je steklenka, poudarjata tudi dr. Iztok Seljak, guverner Distrikta 1912, in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je za cilj napovedal, da bo predsedniška palača do konca letošnjega leta postala palača brez plastenk.

Slovenija ena največjih onesnaževalk

Dr. Seljak pravi, da je poleg reševanja problema klimatskih sprememb in dekarbonacije, nujna tudi hitra rešitev za ogromno kopičenje mikroplastike: »In ravno to imamo v Rotaryju za naš neposrednji cilj. Ob tem, da smo v Sloveniji eden največjih onesnaževalcev s plastenkami na prebivalca na svetu, na drugi strani pa imamo eno najboljših pitnih voda iz vodovodnega omrežja, bomo skupaj Slovenijo do leta 2025 razvili v prvo državo na svetu, ki ne bo več uporabljala plastenk za vodo in druge pijače.«

Plod domačega znanja

Steklenka je narejena iz kakovostnega stekla, ki se lahko neskončnokrat reciklira in tako ne obremenjuje okolja. V sodelovanju s podjetjem DS Smith, ki je kot partner gibanja pristopil z reciklirano embalažo steklenk, so jo ustvarili v Steklarni Hrastnik. Kot je povedal Klemen Resman, direktor prodaje in marketinga Steklarne Hrastnik, je steklenka v celoti plod domačega znanja in izdelave. Izdelana je iz vrhunskega stekla, brez primesi težkih kovin, opremljena pa z zamaškom iz bukovega lesa. Poimenovali so jo Juno, v sebi pa skrbno varuje 7 decilitrov najbolj dragocene tekočine – vode.

 

Vir: adijoplastenka.si

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 896 times, 3 visits today)