Bo dodatno pogozdovanje Evropo obvarovalo pred sušami?

10 avgusta, 2021

Nova raziskava je pokazala, da bi pogozdovanje Evrope v povprečju povečalo poletno deževje za 7,6 %. Dodaten dež bi delno izravnal porast sušnih razmer, ki jih znanost pričakuje s podnebnimi spremembami.

Sajenje dreves je postalo glavna naloga prizadevanj mnogih držav za spopadanje s podnebnimi spremembami po vsem svetu. Premier Združenega kraljestva si prizadeva posaditi približno 30 milijonov novih dreves vsako leto do leta 2025.

A zavedati se je treba, da pogozdovanje kmetijskih zemljišč in obnova izgubljenih gozdov ne more izničiti vseh emisij toplogrednih plinov, ki nastajajo pri sežiganju fosilnih goriv. Zato bo treba najprej konkretno omejiti uporabo fosilnih goriv, sploh če želimo segrevanje planeta ustaviti pri 1,5 °C.

Gozdovi blagodejno vplivajo na vreme

Avtorji raziskave so ugotovili, da če bi se gozd enakomerno povečal za 20 %, bi to povečalo lokalne padavine, zlasti pozimi in v obalnih regijah. Znanstveniki že dlje časa opozarjajo na vse manjšo količino padavin v južnih delih Evrope, kot je Sredozemlje. Pogozdovanje bi v tem delu Evrope pripomoglo k večjim količinam dežja, saj se oblaki, ki sprožijo dež, dlje časa zadržujejo nad gozdom kot pa kmetijskimi površinami.

Na drugi strani je za nove gozdove značilna tudi večja vlaga, ki izhlapeva v ozračje, kar ob vetru pripomore k dodatnim padavinam. Količina poletnega dežja bi se na ta način povečala za 7,6 %.

 

Vir: BBC

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 98 times, 1 visits today)