BMW v svoja nova hibridna in električna vozila ohišja slovenske Hidrie

4 februarja, 2020
Andreja Šalamun

Od leta 2023 bo nemška družba BMW v vsa svoja nova hibridna in električna vozila začel vgrajevati inovativna aluminijasta ohišja volanskih sistemov, ki mu jih bo dobavljala slovenska globalna korporacija Hidria. Kot pravijo v Hidrii, je nova pogodba z BMW-jem vredna več kot 30 milijonov evrov, z njo pa Hidria potrjuje »vodilno vlogo inovativnega predrazvojnega dobavitelja ključnih delov volanskih sistemov v premijskih vozilih«. Poleg tega še utrjuje položaj med najpomembnejšimi globalnimi sokreatorji elektromobilnosti.

Kot so pojasnili v slovenski družbi, so za nova BMW-jeva hibridna in električna vozila razvili inovativne dele vertikalnega aluminijastega volanskega sistema, katerega posebnost je, da omogoča samodejno električno nastavitev volana glede na velikost voznika. Zelena vozila prihodnosti, opremljena s tovrstnim sistemom, bodo na evropske in svetovne ceste zapeljala čez tri leta. BMW bo zanje uporabil posebno, dodatno izboljšano platformo, imenovano CLAR (CLuster ARchitecture), pravijo v Hidrii in pojasnijo, da je ta sestavljena iz izredno močnega jekla, aluminija in ogljikovih vlaken, je lažja od predhodnih, z njo pa BMW še dodatno izboljšuje učinkovitost svojih hibridnih in električnih vozil.

Več kot 30 milijonov evrov vreden dogovor

»Strateško pomemben dogovor, vreden več kot 30 milijonov evrov, ki bo trajal do leta 2030, je Hidria pridobila v ostri globalni konkurenci. Pogodba skupaj s konec lanskega leta sklenjenimi novimi, preko 300 milijonov evrov vrednimi pogodbami za izdelavo ključnih delov pogonskih elektromotorjev, Hidrii zagotavlja uspešen razvoj in dodatno krepitev na globalnih trgih,« so prepričani v slovenski družbi.

Foto: Hidria

Dodajo, da to potrjuje, da spada Hidria med »najbolj inovativna in posledično najkonkurenčnejša podjetja na svetu«, kar naj bi potrjevala tudi s stalnimi vlaganji. Tako bo v naslednjih nekaj letih v inovativni razvoj vložila več kot 50 milijonov evrov, več kot 100 milijonov evrov pa bo namenila za nove visokotehnološke proizvodne zmogljivosti.

(Visited 48 times, 1 visits today)