Bleščice – kakšen vpliv imajo na zdravje in okolje?

29 novembra, 2021

Vesel in bleščeči december je za ovinkom in z njim povezani nakupi daril, dekoracije, oblačil in ličil, ki po zadnjih trendih morajo vsebovati bleščice. Pa so vse te bleščice res nujno potrebne za praznično vzdušje?

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Že leta 2017 so znanstveniki razglasili, da bi morali bleščice popolnoma prepovedati – če hočemo rešiti oceane. Mikro velikost plastike je najbolj problematična ravno zaradi velikosti. In v to najbolj problematično kategorijo spadajo tudi bleščice.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Saj veste, ko se posprejate z njimi, so povsod. Ko jih odplaknemo v odtok, namreč potujejo v oceane in jezera, kjer se nabirajo leta in predstavljajo številne težave za zdravje in okolje.

Kaj je tako problematičnega pri bleščicah?

Bleščice so narejene tako, da na plastični del (PET) vežejo aluminij. PET je kemikalija, ki vpliva na endokrini sistem – ne le ljudi, temveč tudi morskih živali. Povzroča lahko razvojne, reprodukcijske, živčne in imunske težave. Stroka pa ponovno opozarja tudi na domino učinek prehranske verige – ki se konča pri vseh ljudeh, ki jedo morsko hrano. Ko živali na dnu prehranske lestvice absorbirajo PET z aluminijem, gre za majhno količino strupa. A višje kot smo na prehranjevalni lestvici, večje so zaužite količine.

Že pred leti so raziskave potrdile, da je mikroplastika prisotna povsod – v zraku, v vodi, v morski hrani, v pivu, v soli, celo v medu.

Tudi naravne bleščice so problem: sljuda oz. mica

Na drugi strani pa francoski dokumentarni film Bleščice iz otroških rok, predstavi sljudo – bleščeč mineral, ki se uporablja kot pomembna sestavina (mica) v kozmetičnih izdelkih: maskare, rdečila za ustnice in lica, tekoči pudri, šamponi, zobne kreme in povsod, kjer izdelki obljubljajo biserni lesk – naraven. Največji proizvajalci sljude na svetu so v ZDA, Južni Koreji, Braziliji, Kanadi, na Kitajskem in v Indiji. Kar 30 % uvožene sljude v EU je iz Indije, kjer jo nabirajo ženske in otroci za golo preživetje.

 

Viri: EcoWatch, NG, CBS Philly, dokumentarni film Bleščice iz otroških rok

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 76 times, 1 visits today)