Avtomobilske pnevmatike glavni vir oceanske mikroplastike?

13 avgusta, 2020

Mikroplastika, ki jo prenaša veter, je večji vir onesnaževanja oceanov kot reke. Nova raziskava se je osredotočila na drobne delce, ki jih proizvajajo pnevmatike in zavorne ploščice, rezultati so skrb vzbujajoči.

Znanstveniki ocenjujejo, da se vsako leto odloži 550.000 ton delcev, manjših od 0,01 mm, skoraj polovica pristane v oceanih. Več kot 80.000 ton delcev pade na oddaljenih ledenih in zasneženih območjih in povečujejo taljenje ledu in snega, ker temni delci bolje absorbirajo sončno toploto.

Ceste zelo pomemben vir onesnaženja

V raziskavi so se osredotočili na drobne delce iz pnevmatik in zavor. »Ceste so zelo pomemben vir mikroplastike za oddaljena območja, vključno z oceani,” je dejal Andreas Stohl z Norveškega inštituta za zračne raziskave, ki je vodil raziskavo. Povedal je, da povprečna pnevmatika v svoji življenjski dobi izgubi 4 kg, če primerjamo s puloverjem, ki nikoli ne izgubi kilograma plastičnih delcev med pranjem.

V prihodnosti se bo onesnaževanje še povečalo

Stohl je jasen, da s spodbujanjem uporabe električnih avtomobilov ne bomo prispevali k zniževanju onesnaženja, ampak ga bomo le še povečali: »Električni avtomobili so običajno težji od avtomobilov z motorjem z notranjim zgorevanjem. To pomeni večjo obrabo pnevmatik in zavor.«

Vir: The Guardian

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 41 times, 1 visits today)