Avstralija načrtuje gradnjo letališča na Antarktiki

6 januarja, 2021

Kaj bo z Antarktiko? Avstralija namerava zgraditi največji infrastrukturni projekt na Antarktiki. Novo letališče in vzletno-pristajalna steza bi povečala človeški odtis za 40 % v neokrnjeni naravi večnega ledu.

Vlada v Canberri pravi, da je projekt nujen za zagotovitev celoletnega dostopa znanstvenikov in skupin za nujne primere do raziskovalne postaje Davis, najbolj južne avstralske baze na Antarktiki. Avstralija si želi preprečiti vse večjo prisotnost Kitajske na zamrznjeni južni celini.

»Čeprav se to počne v imenu znanosti, je zelo malo znanstvenikov navdušenih nad projektom. Tu gre bolj za vihranje zastav,« je dejal Shaun Brooks, znanstvenik za okolje na Inštitutu za morske in antarktične študije Univerze v Tasmaniji.

Desetletje onesnaževanja samo z gradnjo

Predlagana nova letalska steza naj bi bila dolga 2,7 km in široka 40 metrov. Za razliko od obstoječe steze, ki je na ledu in gramozu, bi bila nova zgrajena na vrhu pokrajine s cementom in 11500 betonskimi bloki, od katerih bi vsak tehtal 10 ton. Dostava materiala s Hobarta naj bi trajala več kot desetletje, s približno 100 ledolomilci.

Že en sam prelet letal povzročil pogin 7000 pingvinov

Poleg uničevanja habitata divjih živali med gradnjo bi obratovanje dokončanega letališča v prihodnosti lahko motilo tudi kolonije južnih velikanskih petrolov, tjulnjev in pingvinov.

Številne študije so pokazale, da letala na antarktične živali zelo slabo vplivajo. V 80. letih prejšnjega stoletja je zaradi enega samega poštnega letala, ki je letelo nizko nad celino, poginilo kar 7000 kraljevih pingvinov. Če letalo prestraši samice, ki grejejo jajca, jih lahko zapustijo, s tem pa jajca izpostavijo mrzlemu vetru in plenilcem.

Vir: The Guardian

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 57 times, 1 visits today)