7:00 dop OKOLJE

Amazonski pragozd zdaj že oddaja več CO2, kot ga absorbira

Amazonski pragozd zdaj že oddaja več CO2, kot ga absorbira

Drevesa in rastline so od leta 1960 absorbiralo približno četrtino vseh emisij fosilnih goriv, ​​pri čemer je imel Amazonski pragozd vodilno vlogo. Izguba moči Amazonskega pragozda za absorpcijo CO2 je pomembno opozorilo, da je zmanjšanje emisij iz fosilnih goriv nujnejše kot kdaj koli prej.

Glede na zadnjo študijo emisije Amazonskega pragozda znašajo milijardo ton ogljikovega dioksida na leto. Tropski gozd je v preteklosti absorbiral emisije CO2, zdaj pa jih sam še pospešuje, so povedali raziskovalci. Večino emisij CO2 povzročajo požari, mnogi namerno očistijo zemljišča za proizvodnjo govedine in soje. Toda tudi brez požarov, predvsem visoke temperature in suše pomenijo, da je območje jugovzhodne Amazonije postalo vir CO2.

Manj dreves, manj dežja

Raziskovalci so v zadnjem desetletju uporabljali manjša letala za merjenje ravni CO2 do 4.500 m nad gozdom in raziskava je pokazala, kako se spreminja celotno območje Amazonije. Skrb vzbujajoče je odkritje, da del Amazonskega pragozda oddaja ogljik tudi brez požarov. To je najverjetneje posledica vsakoletnega krčenja gozdov in obširnih požarov, zaradi katerih so sosednji gozdovi prihodnje leto bolj dovzetni za propad. Drevesa povzročajo velik del dežja v regiji, zato manj dreves pomeni hujšo sušo in vročinski val ter več smrtnih primerov in požarov na območju gozda.

Vse manj pridelkov

Najslabše pa je, da ljudje še vedno mislijo, da bo izsekavanje gozdov in preoblikovanje območja v kmetijsko površino, pomenilo več pridelka. A to ne drži, saj je zaradi pomanjkanja dežja pridelek še manjši. Brazilska industrija soje izgubi 3,5 milijarde dolarjev na leto zaradi takojšnjega povečanja ekstremne vročine, ki sledi uničevanju gozdov.

 

Vir. The Guardian

(Visited 817 times, 4 visits today)
Close