9:00 dop OKOLJE

4 sobne rastline, ki prinašajo srečo

Poleg tega, da so rastline nujne za naše življenje, imajo tudi direkten vpliv na naše počutje. Pomen sobnih rastlin lahko še posebej občutimo pozimi pa tudi v teh zelo vročih dneh, ko ne moremo zračiti.

Nedavne študije so pokazale nekaj konkretnih učinkov, ki jih imajo sobne rastline na naše počutje in na čustva. Zanimivo je to, da več nege in skrbi kot jo rastlina zahteva, več pozitivnih učinkov ima na nas. Tisti, ki negi sobnih rastlin namenijo več časa naj bi imeli boljše odnose z drugimi ljudmi in s tem povečani občutek sreče, prav tako pa naj bi bili bolj pripravljeni pomagati drugim. Ljudje, ki skrbijo za naravo so statistično bolj skrbni do drugih in gradijo bolj trdne odnose. Hkrati imajo rastline tudi estestki pomirjujoč učinek – z delčkom narave v prostoru zmanjšujejo stres.

Katere rastline naj bi torej izbrali kot najboljše za učinek sreče?

#1 Lirastolisti fikus

Fikus je dobro poznana rastlina, če imamo doma samo eno, je to zelo verjetno fikus. Lirastolisti je zadnje čase zelo pridobil na popularnosti po svetu, predvsem zaradi zanimive oblike listov. Je zelo fotogenična rastlina, ki doda dizajnerski pridih vsakemu prostoru, hkrati pa izboljšuje kakovost zraka in nas oskrbuje z veliko kisika.

 

Lirastolisti fikus ne potrebuje pretiranega zalivanja, dobro pa uspeva v pravilni svetlobi: ne sme biti ne tik ob oknu, niti v prav temnem kotu – najbolj mu ustreza nedirektna svetloba.

#2 Spatifil

Spatifil ima hkrati zelo lepe, pomirjujoče svetove, in hkrati je na vrhu Nasinega seznama rastlin, ki najbolje čistijo zrak – znana je celo po razstrupljanju zraka, onesnaženega z benzenom, formaldehidom, trikloroetilenom in amonijakom. Odlično mesto za rastlino je zato spalnica.

plant-1978269_640

Za nego spatifila sicer ne potrebujemo veliko časa – dobro jih moramo zalivati, na 6 do 8 tedno pa pognojiti.

#3 Filodendron

Filodendron je poznan po posebnih listih in močnem estetskem učinku na prostor. Hkrati tudi ta priljubljena sobna rastlina absorbira formaldehid.

 

Filodendron potrebuje toploto in veliko nedirektne svetlobe. Redno ga moramo zalivati, a pustiti, da se med zalivanji vrhnja plast zemlje posuši.

#4 Čopasta zelenčica

Ena najbolj priljubljenih sobnih rastlin je čopasta zelenčica, ki ne zahteva veliko nege in se hitro razmnužuje. Odlična je predvsem v absorbiranju plesni in alergenov iz zraka, ker dobro uspeva v vlažnih prostorih, jo imamo lahko tudi v kopalnici ali pralnici.

spiderplant

Vse, kar moramo skrbeti pri zelenčici, je, da je zemlja ves čas vlažna. Lahko jo pognojimo na 2 meseca.

 

Vir: foodmatters.com, serenataflowers.com

(Visited 4.294 times, 18 visits today)
Close