3:20 pop OKOLJE

24 mladih ornitologov raziskovalo Cerkniško jezero z okolico

Mladi ornitologi so v sklopu projekta LIFE Stržen raziskovali Cerkniško jezero in njegovo okolico. V kraju Zelše se je z utaboritvijo 24 mladih ornitologov in 7 mentorjev konec junija začel dober teden dni terenskega raziskovanja, druženja in zabave.

Na taboru je delovalo 6 skupin, ki so jih vodili izkušeni mentorji. Vsaka skupina se je posvetila raziskovanju določene tematike, vendar so se med taborom lahko vsi udeleženci preizkusili v prav vseh skupinah.

Mladi so spoznali pravo raziskovalno delo

V skupinah so mladi vadili terensko delo in zbiranje podatkov, hkrati pa tudi njihovo beleženje, obdelavo in izmenjavo informacij med vrstniki. Dogajanje na taboru so organizatorji popestrili še s skupnimi aktivnostmi; s kanuji so preveslali del reke Unice, se kopali v Cerkniškem jezeru, se spoznali z mreženjem netopirjev in obročkanjem koscev ter se vsak dan merili v prepoznavanju ptic oz. v »skrivnostni fotografiji«.

Foto: Janez Leskosek

Skupno opazili kar 139 različnih vrst ptic

Na taboru je vsaka skupina opazila tudi kakšno zanimivo in redko vrsto ptice, ni pa manjkalo tudi opazovanj drugih redkih živali ali rastlin. Največ zanimanja so požela opazovanja pritlikave tukalice, belohrbtega in triprstega detla, kratkoprstega škrjanca, kačarja, kozače, črnočelega srakoperja, rožnatih škorcev in beloglavih jastrebov.

Skupaj so v dobrem tednu dni opazili kar 139 vrst ptic! Kar nekaj skupinam je uspelo srečati tudi medveda, jazbeca, divjega prašiča ali lisico.

 

Vir: DOPPS

(Visited 121 times, 1 visits today)
Close