Župani obmejnih občin z ministrstvi o problematiki nezakonitih migracij

25 novembra, 2019

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je 22. novembra skupaj s predstavniki ministrstev za javno upravo, za okolje in prostor ter za infrastrukturo sestal z župani petih obmejnih občin: Črnomlja, Ilirske Bistrice, Kostela, Krškega in Podlehnika. To je bil prvi sestanek v okviru delovne skupine, katere glavna naloga je proučitev vplivov nezakonitih migracij na življenje v obmejnih občinah.

Letos več kot 14.800 nezakonitih prehodov

Minister Poklukar je uvodoma predstavil aktualno stanje na področju nezakonitih migracij v državi. Letos je policija obravnavala že več kot 14.800 nezakonitih prehodov državne meje. Pri tem je opozoril, da so nezakonite migracije tesno povezane s tihotapljenjem migrantov. Boj proti temu je zato ena prednostih nalog policije, ki je pri tem zelo uspešna (letos je prijela več kot 400 tihotapcev). Policija za varovanje državne meje uporablja vse razpoložljive kadrovske in tehnične vire in razmere na zunanji schengenski meji obvladuje, je zagotovil.

Negativen vpliv na življenje v obmejnih občinah

Župani so med najbolj resnimi težavami izpostavili negativne vplive na življenje v obmejnih občinah. Za njihovo izboljšanje so predlagali postavitev javne razsvetljave, popravilo cest, ki so načete zaradi patruljiranja policije in vojske, zagotovitev signala mobilne telefonije in interneta, vodovod, zagotovitev ustrezne opreme gasilcem, pa tudi nadomestitev izpada dohodka v turizmu in kmetijstvu.

Minister je županom zagotovil, da bodo njihove predloge celovito preučili na pristojnih ministrstvih. Pri tem je poudaril: »Z lokalnimi skupnostmi sem praktično v dnevnem stiku. Povsem razumem problematiko obmejnih občin, povezano z nezakonitimi migracijami, in vam želimo čimprej priti naproti.« Zato bo k sodelovanju v delovni skupini povabil tudi predstavnike ministrstev za obrambo, za gospodarski razvoj in tehnologijo ter za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Župani so izrazili zadovoljstvo s sestankom, vsi skupaj pa so se dogovorili, da bodo težave reševali postopoma, po korakih. Naslednjič se bodo sestali še letos, predvidoma v drugi polovici decembra.

 

 

Vir: gov.si

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 109 times, 1 visits today)