V številnih občinah priprave na Evropski teden mobilnosti

15 septembra, 2020
Andreja Šalamun
V številnih občinah priprave na Evropski teden mobilnosti

Čeprav bo letošnji Evropski teden mobilnosti (ETM) zaradi številnih omejitev zaradi virusa SARS-CoV-2 potekal drugače kot običajno, bo po podatkih infrastrukturnega ministrstva v njem z različnimi aktivnostmi sodelovalo 78 občin. Potekal bo med 16. in 22. septembrom, občine pa bodo svoje občane pozivale k aktivni mobilnosti s sloganom Izberi čistejši način prevoza.

 

Na Ministrstvu za infrastrukturo (MzI) opozarjajo, da je cestni motorni promet tudi v Sloveniji eden največjih onesnaževalcev okolja. »Tradicionalni septembrski ETM je tokrat s sloganom Izberi čistejši način prevoza! namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa in spodbujanju čistejše mobilnosti – hoje, uporabe kolesa ali javnega prevoza,« pravijo in dodajo, da se je v času epidemije tako v Sloveniji kot v Evropi zmanjšalo onesnaževanje zraka iz motoriziranega prometa. Poudarjajo, da so se vrednosti dušikovega oksida (NO2), ki večinoma izvira iz cestnega motornega prometa, v Ljubljani in Mariboru konec marca več kot prepolovile. »Tudi to leto, polno izzivov, je pokazalo, da lahko skupaj zmanjšamo izpuste motoriziranega prometa s hojo, kolesarjenjem in uporabo javnega prevoza,« pravi Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo.

 

ETM letos nekoliko drugače 

Zaradi trenutne epidemiološke situacije bo letošnji ETM, ki je že 19. po vrsti, potekal v spremenjenih razmerah, in sicer med 16. in 22. septembrom. Kar 78 občin se je, navkljub omejitvam, pridružilo ETM, v katerem bodo skušale občane čim bolj domiselno spodbujati k hoji ali kolesarjenju. Večina občin bo organizirala Dan brez avtomobila, Park(irni) dan ali pa Pešbus. Kot pravijo na MzI, danes le le 25 odstotkov slovenskih šolarjev prihaja v šolo peš ali s kolesom, večina se jih pripelje z avtomobilom, medtem ko jih je še pred 15 leti kar 75 odstotkov v šolo pešačilo ali kolesarilo. 

Kot je dejala nacionalna koordinatorka ETM na MzI Polona Demšar Mitrovič, je ETM »praznik, ko naj bo na naših ulicah in cestah manj avtomobilov in ko izberemo čistejši način potovanja. Veseli smo, da bodo številne občine te dni predstavile, kako so izboljšale pogoje za hojo, kolesarjenje ali uporabo javnega prevoza, ter organizirale okrogle mize, delavnice in predavanja o trajnostni mobilnosti.« 

 

Avtobusi bodo vozili brezplačno

V Ljubljani bodo tudi letos organizirali OVIRANtlon, triatlon z ovirami, s katerimi se dnevno srečujejo slepi in slabovidni, gibalno ovirani ter gluhi in naglušni ljudje, ETM pa bodo zaključili z Dnevom brez avtomobila in na ta dan omogočili brezplačen javni potniški promet z mestnimi in primestnimi avtobusi LPP ter vsa parkirišča P+R. 

V Kopru bodo osrednji dogodek organizirali 19. septembra na Pristaniški ulici, v tednu, ko bo potekal ETM, pa bodo vožnje z avtobusom brezplačne. Brezplačna bo tudi vožnja s Kurierco, manjšim vozilom na električni pogon, ki je namenjeno predvsem prebivalkam in prebivalcem mestnega jedra, zlasti starejšim in gibalno oviranim, ki težje dostopajo do doma in javnih storitev, uporabljajo pa ga lahko tudi drugi občani in obiskovalci. Kurjerca nima vnaprej začrtane trase in se odziva na klic. Vozi po vseh večjih in lažje prevoznih ulicah, na koncu katerih so urejena obračališča. 

V zadnjih dveh desetletjih se je število registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji povečalo za 35 odstotkov, število tovornih motornih vozil pa za 117 odstotkov, kažejo podatki Statističnega urada Slovenije. Promet je razlog za kar četrtino emisij toplogrednih plinov v EU. 

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 37 times, 1 visits today)