7:54 dop OBČINE

To so občine, ki na spletu delujejo najbolj transparentno

Kako dostopne so spletne strani občin in kako transparentno in odprto delujejo občine na svojih spletnih straneh?

Na inštitutu Danes je nov dan so v sodelovanju z Organizacijo za participatorno družbo ter PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja pripravili raziskavo transparentnosti in odprtosti slovenskih občin. V njej so z 80 kazalniki ocenili vseh 212 slovenskih občin, pri čemer so pregledovali vsebine in podatke za leto 2020.

“Zaključki kažejo zaskrbljujočo sliko. Večina občin pri odpiranju svojega delovanja ni proaktivna, temveč zgolj sledi zastarelim praksam in nizkim zakonskim standardom. Tudi kadar so podatki na spletnih mestih objavljeni, so pogosto skriti v zapletene labirinte hiperpovezav ali pa na voljo le v več sto strani dolgih in zapletenih dokumentih,” komentirajo rezultate.

Kar 95 % občin namreč pri pregledu vsebin ni doseglo niti polovice od 100 možnih točk, tudi najvišje ocenjena občina pa je dosegla le 67,2 točke. Občine tako, kot zaključujejo na inštitutu, v veliki meri ne omogočajo ustrezne participacije ali informiranja občank in občanov.

Na spletni strani so predstavili rezultate analize s podatki za posamezne občine, ki jih je moč tudi primerjati, tako po številu prebivalcev kot po višini proračuna. Za vsako občino so podali tudi nekaj priporočil, s pomočjo katerih bo lahko v prihodnje delovala bolj odprto.

15 najbolj transparentnih občin pri nas

Takole so razvrstili občine glede na skupne rezultate analize odprtosti in transparentnosti:

1. Ljubljana
2. Ptuj
3. Postojna
4. Ajdovščina
5. Brežice
6. Kamnik
7. Škofja Loka
8. Medvode
9. Celje
10. Hrpelje – Kozina
11. Sevnica
12. Maribor
13. Krško
14. Apače
15. Rogaška Slatina

Celotno lestvico in podrobne podatke si lahko pogledate tukaj.

(Visited 264 times, 3 visits today)
Close