Slovenske občine na poti do Zero waste

22 marca, 2021

V mreži Zero waste je 9 občin (ki predstavljajo 18 % po prebivalstvu), ki so z načrtnim delom po podatkih Ekologov brez meja skupaj preprečile za vsaj 14.600 ton mešanih komunalnih odpadkov in s tem prihranile 3 milijone evrov.

Mineva sedem let, odkar so Ekologi brez meja postali nacionalna Zero waste organizacija za Slovenijo in je mreža slovenskih Zero waste občin pridobila prve ambiciozne članice. “Te predstavljajo enega najboljših zgledov za druge lokalne skupnosti, naši vzpostavljeni postopki in način dela pa osnovo za sistematizacijo na ravni celotne mreže Zero Waste Europe, ki v teh dneh uveljavlja pomembne spremembe tako za stare kot tudi bodoče zero waste občine,” povedo. Vzpostavili so enoten evropski certifikat Zero Waste Certified City.

Vse obstoječe Zero waste občine so, kot pojasnijo,  neposredno vključene v postopek pridobitve certifikata in avtomatsko pridobijo status “Candidate Zero Waste City”, razen, če ga izrecno zavrnejo.
Do marca 2023 pa je čas za zunanjo revizijo in morebitno nadgradnjo občinske Zero waste strategije za pridobitev certifikata Zero Waste Certified City. Ocena dosežkov bo podana na podlagi vnaprej znanih kriterijev (obveznih in točkovnih), glede na doseženo število točk pa bodo občine prejele certifikat z 1 – 5 zvezdicami.

In katere so te občine?

  1. Vrhnika,
  2. Borovnica,
  3. Log-Dragomer,
  4. Ljubljana,
  5. Bled,
  6. Gorje,
  7. Radovljica,
  8. Slovenske Konjice in
  9. Žalec

 

Vir: ebm

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 118 times, 1 visits today)