Občina Kočevje: Zmanjševanje odpadkov v javnih ustanovah

13 februarja, 2020

Občina Kočevje je konec lanskega leta na pobudo Vlade RS in Skupnosti občin Slovenije podpisala dogovor o zmanjšanju uporabe plastičnega pribora. Na javnih in internih prireditvah ali sestankih Občina Kočevje tako ne uporablja več plastičnega pribora v širšem pomenu besede, niti ne ponuja pijač v plastenkah.

K podpisu enake zaveze so bili povabljeni tudi javni zavodi in podjetja Občine Kočevje, odziv pa je bil po pričakovanjih odličen, saj se je s pomočjo Komunale Kočevje prav vseh 22 ustanov odločilo za osnovne in tudi dodatne ukrepe na področju preprečevanja nastajanja odpadkov in ravnanja z odpadki. Ob tej priložnosti je bila napovedana tudi tradicionalna prostovoljska čistilna akcija Očistimo Kočevsko, ki bo potekala 28. marca.

“Na Kočevskem smo lahko upravičeno ponosni na našo neokrnjeno naravo, čist zrak in čisto pitno vodo. To smo dolžni ohraniti tudi za prihodnje rodove,” je ob skupnem podpisu dogovora povedal župan dr. Vladimir Prebilič. “Zavedamo se, da nas čaka še ogromno dela, a tudi s takšnimi malimi koraki, kjer vsakdo prispeva kolikor more, lahko pomembno napredujemo. Ob današnjem podpisu dogovora smo dorekli še kar nekaj sprememb in potrebnih ukrepov, predvsem pa pokazali zgled in voljo, da smo lahko vsi boljši in okolju prijaznejši.”

Nič več plastičnih krožnikov in lončkov

Dogovor o zmanjševanju uporabe plastičnega pribora v osnovi predvideva, da se ne nudi več plastičnih krožnikov, lončkov, jedilnega pribora in slamic, pijače pa naj se ponujajo v okolju prijazni, trajnostni embalaži.

“Tako Občina Kočevje kot ostale javne službe so se teh načel v preteklosti v veliki meri že držali, s podpisom dogovora želijo to še jasneje ozavestiti med zaposlenimi in strankami, predvsem pa opozoriti na nujnost zmanjševanja vsakovrstnih odpadkov s preprečevanjem enkratne uporabe izdelka, kot so npr. tudi papirnati lončki. Zato posebej opozarjajo na uporabo steklenic za vodo iz pipe, ki je v Kočevju visoke kakovosti. Pomemben poudarek bo tudi na izobraževanju zaposlenih o zmanjševanju in pravilnem odlaganju odpadkov, ki omogoča ponovno uporabo in recikliranje,” sporočajo z Občine.

Občina Kočevje je sicer med svojimi ukrepi zapisala še ukinitev plastičnih tankov z vodo v svojih prostorih, ukinitev plastičnih lončkov na avtomatu s kavo, nakup materialov v večjih pakiranjih z manj embalaže ali v okolju prijazni embalaži, nakup promocijskih materialov oz. daril izdelanih in pakiranih lokalno in okolju prijazno in zmanjševanje porabe papirja z digitalizacijo delovanja občinske uprave.

V okviru zmanjševanja embalaže je bil sprejet tudi dogovor, da na tržnici Kočevje in trgovini zakladi Kočevske v uporabi ne bo več plastičnih vrečk. “Kupce tako spodbujajo k nakupovanju z lastnimi vrečkami in lastno embalažo, saj večino izdelkov ponujajo v rinfuzi in trajni ali povratni embalaži. K enakim ukrepom pozivajo vse ostale trgovine in pekarne v mestu. Pomembne spremembe načrtujejo tudi v Javnem zavodu za turizem in kulturo Kočevsko. Največji zalogaj je organizacija javnih prireditev in koncertov, kjer bodo uvedeni povratni kozarci,” so še povedali na Občini.

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 30 times, 3 visits today)