Občina Hrastnik 10. slovenska Zero Waste občina

21 februarja, 2020
zero waste recikliranje

Trenutno je v Zero Waste mrežo vključenih devet slovenskih občin, kot deseta se bo priključila občina Hrastnik. 

Vse občine, ki se želijo pridružiti mreži lokalnih skupnosti na poti do Zero Waste, morajo sprejeti Zero Waste zavezo, ki vključuje 10 pogojev (https://ebm.si/zw/obcine/zero-waste-skupnost/).

Mestna občina Ljubljana in občine Vrhnika, Borovnica in Log – Dragomer so bile prve slovenske občine, ki so se jeseni 2014 pridružile slovenski in evropski Zero Waste mreži. Danes je v Zero Waste mreži 9 občin, skupno 17 % prebivalstva. Poleg že naštetih občin so to še Bled, Gorje, Radovljica, Slovenske Konjice in Žalec.

Kaj vse se je že spremenilo?

Če izpostavimo le nekaj najbolj odmevnih sprememb v pridruženih občinah. Občina Vrhnika je bila prva, ki je v javnem vrtcu uvedla pralne pleničke. Pohvalijo se lahko tudi z Depojem, kjer odsluženim stvarem vdihnejo novo življenje. 

V Ljubljani so trgovci in gostinci v središču mesta nadomestili plastične vrečke z bolj trajnostnimi. Posebno pozornost namenjajo prireditvam ob veselem decembru, kjer je že več let uporaba plastike za enkratno uporabo prepovedana. 

Čeprav zbiralniki za oblačila po Sloveniji izginjajo, so jih v Radovljici postavili v bližino lokalnih šol, Komunala pa je izdala priročnik za pravilno ločevanje v kampih. 

 

Pridružuje se tudi Občina Hrastnik

V Občini Hrastnik so seznanjeni s problematiko samega ravnanja z odpadki, ker  Zero Waste predstavlja strategijo, ki težavo rešuje pri izvoru, so se po preučitvi primerov dobrih praks v drugih občinah odločili, da se mreži priključijo. 

»V letu 2019 smo v sodelovanju s KSP Hrastnik, d. d. in podjetjem Steklarna Hrastnik, d. o. o., vsem gospodinjstvom v občini podarili steklenico za vodo. S to gesto smo želeli spodbuditi občanke in občane k pitju vode iz pipe, ki je v naši občini dobila certifikat za kvaliteto, ter obenem zmanjšati potrebo po nakupu vode in drugih pijač v plastenkah. Priključili smo se tudi Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov in v sodelovanju s KSP Hrastnik, d. d., nekaterimi javnimi zavodi in društvi izvedli akcijo ‘Misli eko …’, dogodek z menjavo rabljenih oblačil, delavnico izdelkov iz odpadne embalaže in izdelovanjem trajnostnih vrečk iz starih zaves. Postopoma zmanjšujemo količino odpadne embalaže v javnih zavodih, tudi z odstranitvijo avtomatov s prigrizki, zaposleni na Občini Hrastnik imajo v pisarnah steklenice za vodo, pa tudi vsak svojo skodelico za kavo ali čaj,« so nam sporočili z občine Hrastnik. 

Letos bodo nadaljevali z ukrepi, v Vrtcu Hrastnik bodo začeli uvajati pralne plenice, saj želijo še dodatno zmanjšati količino odpadkov in stroškov.

 


 

Več vsebin v kategoriji OBČINE.

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 41 times, 1 visits today)