Mestna občina Maribor prejela zlato nagrado GLOBALLOCAL

23 oktobra, 2019

Mestna občina Maribor je na Svetovnem kongresu podjetnikov 2019 v Skopju prejela najvišjo zlato nagrado in priznanje GLOBALLOCAL za ustvarjanje stimulativnega okolja za razvoj podjetništva v Srednji in Jugovzhodni Evropi v kategoriji lokalnih skupnosti. Med prejemnicami nagrad v drugih kategorijah so bile še tri slovenske občine: Polzela, Grosuplje in Lendava.

V odločitvi Mednarodnega odbora za dodelitev nagrad GLOBALLOCAL so med drugim izpostavili, da MO Maribor lahko služi kot primer dobre prakse drugim lokalnim skupnostim. Nagrado podeljujejo za ustvarjanje stimulativnega okolja za razvoj podjetništva.

Številne aktivnosti Maribora za razvoj podjetništva

MO Maribor, kot so ob tem zapisali na spletni strani občine, izvaja številne aktivnosti za razvoj in podporo podjetništvu oz. gospodarstvu. Med pomembnejše aktivnosti sodijo finančne spodbude za razvoj malih podjetij, ugodne prostorske politike za postavitev potrebne infrastrukture za srednja in velika podjetja, skrb za urejenost poslovnih con, nudenje zemljišč in ostalih nepremičnin domačim ter tujim investitorjem za vlaganja v greenfield in brownfield investicije. MO Maribor dobro in aktivno sodeluje z Območno obrtno zbornico Maribor ter Štajersko gospodarsko zbornico in drugimi gospodarskimi združenji pri izvajanju ukrepov za razvoj podjetništva.

Uspešno je tudi sodelovanje občine z Univerzo v Mariboru. Eden izmed pomembnejših skupnih projektov je vzpostavitev »Pametnega mesta Maribor«. V okviru Centra za pametna mesta in skupnosti Univerze v Mariboru se pripravlja platforma, ki bo povezovala raziskovalce, gospodarstvo, lokalne skupnosti in ostale deležnike, ki so usmerjeni v razvoj visokotehnoloških rešitev za kakovostnejše upravljanje mest in posledično kakovostnejše življenje prebivalcev. Pri realizaciji načrta vzpostavitve »Pametnega mesta Maribor« sodelujejo tudi občinska javna podjetja. S strani Evropske unije je bil Maribor izbran za enega izmed osmih super-računalniških centrov, v katerih se bodo obdelovali podatki na najzmogljivejših računalnikih na svetu.

MO Maribor ima močno zgrajeno startup skupnost in podporno okolje za razvoj inovativnega podjetništva. Občina s sofinanciranjem programa za zagon in mentorstvo startupov razvija dinamično podjetniško okolje in talentiranim podjetnikom nudi mesto priložnosti. Med startup dogodki izstopa tradicionalna vsakoletna konferenca Podim, največji in najvplivnejši startup dogodek v regiji, katere partner je tudi MO Maribor in je organiziran v Mariboru.

“MO Maribor je vodilna občina v državi po številu ustanovljenih socialnih podjetij,” so še zaključili. Uspeh na tem področju je prepoznala tudi Evropska unija, ki je Mariboru leta 2018 podelila naziv Evropske prestolnice socialne ekonomije.

 

Vir: maribor.si

 

 

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 32 times, 1 visits today)