Ljubljana – evropska zmagovalka pametnih rešitev v turizmu

oktober 21, 2019

V okviru projekta Evropska prestolnica pametnega turizma je Ljubljana prejela prestižno priznanje za najboljše evropsko mesto na področju digitalnih rešitev.

Projekt Evropska prestolnica pametnega turizma predstavlja pobudo Evropske komisije za povečanje prepoznavnosti Evrope kot turistične destinacije in vzpostavitve platforme za izmenjavo najboljših praks na področju turizma med evropskimi mesti. Pametno turistično mesto opredeljuje kot mesto, ki uporablja svoj ozemeljski, socialni in človeški kapital za rast turističnega sektorja, blaginjo mesta in boljšo kakovost življenja za prebivalce, nudi obogatene in prilagojene turistične izkušnje z vrednotenjem lokalnih sredstev ob spoštovanju in vključevanju lokalnih skupnosti ter omogoča dostop do turističnih storitev in izdelkov z uporabo novih tehnologij, medsebojne povezanosti in storitev.
!S pridobljenim priznanjem smo dobili potrditev, da smo uspeli nadgraditi in izboljšati mesto kot bivalno in potovalno destinacijo. Veseli nas, da ostajamo navdih drugim turističnim destinacijam po vsej Evropi,! so ob tem povedali na MOL.

Strokovna žirija je izmed desetih mest v ožjem izboru Ljubljano izbrala za najboljšo na področju digitalizacije. Pohvalila je številne pametne rešitve, spletno stran z bogato vsebino in aplikacije – še posebno jih je navdušila aplikacija Tap water za lociranje pitnikov po mestu. V letošnjem ocenjevanju je sodelovalo 35 mest iz 17 držav članic, med katerimi je neodvisni odbor strokovnjakov izbral deset mest, ki so v vseh štirih tekmovalnih kategorijah izkazala odličnost.

 

Vir: MOL

(Visited 23 times, 1 visits today)