Kočevje – svetovno mesto dreves

17 aprila, 2021
Kočevje – svetovno mesto dreves

Kočevje se je pridružilo mednarodni družini mest, ki so za leto 2020 prejela priznanje svetovno mesto dreves (Tree City of the World). Naziv potrjuje večletna prizadevanja Občine Kočevje na področju urejanja zelene infrastrukture, načrtnega in strokovnega upravljanja z drevjem v mestu in naseljih, kot tudi z gozdom.

Za naziv svetovnega mesta dreves je Kočevje kandidiralo prvič in tako postalo eno od 120 mest iz 63 držav, ki skrbno upravljajo z drevjem in tako gradijo bolj zdrava in odporna mesta. Drevesa so pomemben del infrastrukture, z estetskega vidika, nudijo pa tudi senco in ohlajajo zrak v mestu, proizvajajo kisik, branijo nas pred vetrom in zmanjšujejo hrup. Med slovenskimi mesti je naziv prejela še Ljubljana.

V Kočevju se zavedajo pomena dreves

Da so drevesa v urbanih naseljih izjemnega pomena za kakovost bivanja, na Občini Kočevje poudarjajo že vrsto let. Predvsem pa želijo biti s svojim ravnanjem čim boljši zgled, kar so prepoznali tudi v programu Tree city of the world. »V ta namen izvajamo delavnice pravilnega obrezovanja drevnine, pripravili smo navodila pravilnega obrezovanja za javnost, javna drevesa pa popisali v celovit register, ki omogoča pregled nad vitalnostjo dreves in načrtovanje potrebnih ukrepov,« povedo na Občini Kočevje, ki pri skrbi za drevje na javnih površinah sodelujejo z Zavodom za gozdove Slovenije, OE Kočevje in certificiranim arboristom.

Izbor za naj drevo občine Kočevje

Kot svetovno mesto dreves so se odločili, da drevesom namenijo še dodatno pozornost. Zato so prvič razpisali javni poziv za izbor naj urbanega drevesa na območju občine Kočevje.

 

Vir: Občina Kočevje

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 143 times, 1 visits today)