27 slovenskih občin z brezplačnim in okolju prijaznim prevozom za starejše

16 novembra, 2020
Foto: Petrol

V sklopu projekta Prostofer raste mreža občin, ki starejšim občanom ponujajo brezplačne, okolju prijazne prevoze znotraj občin. 

Starejši občani, ki nimajo lastnega prevoza, ne vozijo sami ali imajo nižje dohodke, imajo pogosto težave z dostopom do osnovnih storitev, kot so zdravnik, trgovine ipd. Če tukaj dodamo še ponekod slabe povezave javnega prometa, ki so zdaj, v času pandemije, še dodatno ohromljene, zna biti prevoz kar velik izziv.

S projektom Prostofer pa starejši na enostaven in okolju prijazen način brezplačno pridejo na želeni cilj. Družba Petrol, ki v projektu poskrbi za dobavo električnih vozil in namestitev pripadajoče polnilne infrastrukture, pravi: “S tem se širi mreža polnilne infrastrukture, ozaveščenost ljudi o razvoju trajnostne mobilnost in poleg vsega rešuje še težava prevozov starejših.”

Novomeški Rudi

V Novem mestu uporabljajo električni avtomobil, ki so ga poimenovali Rudi, že slabe tri leta. “Gre za pomemben projekt v lokalnem prostoru, kjer poleg tega, da nudimo pomoč starejšim občanom, v sistem vključujemo tudi mrežo prostovoljcev iz Društva upokojencev Novo mesto, ki v vlogi voznikov delajo zares plemenito delo,” ponosno pove župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni.

Petrol ponekod priskrbi tudi polnilno infrastrukturo: “Ta je pri tovrstni uporabi vozila pogosto zelo zaželena, saj omogoča, da je vozila ves čas parkirano na varnem mestu (npr. pred občino), ob tem pa se lahko na primer celo noč polni. Na tak način je vozilo vsako jutro polno, hkrati pa ne zaseda javnih površin za polnjenje električnih vozil.”

27 občin
Zreče; Oplotnica; Vrhnika; Šmarje pri Jelšah; Dobrepolje; Komen; Radlje ob Dravi; Logatec; Ravne na Koroškem; Ruše; Žalec; Jesenice; Ivančna Gorica; Žiri; Markovci; Ribnica; Loška dolina; Žirovnica; Kanal ob Soči; Braslovče; Škofja Loka; Železniki; Murska Sobota; Cerklje na Gorenjskem; Zavod Sotočje (Občina Medvode): Gorenja vas – Poljane; Brezovica.

Veliko zadovoljstvo občanov

“V naši občini smo se vedno bolj zavedali, da vse več občanov potrebuje pomoč na domu. Pomoči potrebni so predvsem ljudje, ki so bolni, sami in jim je logistika prevoza otežena. V lanskem letu smo sklenili sodelovanje s podjetjem Petrol d.d., Ljubljana. V kratkem času smo v najem prejeli električni avtomobil BMW i3 ter dve polnilnici. Usposobili smo sedem šoferjev – “prostoferjev” – in akcija je stekla. Opažamo veliko zadovoljstvo občanov, vsekakor pa vsa pohvala podjetju Petrol,« je zadovoljno povedal podžupan Občine Zreče Drago Šešerko.

Trenutno le nujni prevozi

Veseli, da so vključeni v projekt, so tudi v Škofji Loki. “Vsem generacijam naših občank in občanov želimo nuditi karseda kakovostne storitve na vseh področjih. Smo mesto prostovoljcev in prostovoljk in vedno znova sem ponosen na to, da znamo stopiti skupaj in pomagati. Odzivi občank in občanov so zelo dobri. Tudi v teh neugodnih “koronačasih” smo v slabem mesecu opravili preko deset prevozov, polovico v škofjeloški zdravstveni dom, polovico pa na specialistične preglede v različne institucije, tako v Ljubljano, kot na Bled in Jesenice. Glede na okoliščine smo trenutno omogočali le nujne prevoze, se pa veselimo časov, ko bo spet zaživelo javno življenje in bodo naši prostovoljci, naši prostoferji kakšnega starostnika oziroma starostnico pospremili tudi samo do trgovine in jim namenili lepo besedo,” dodaja Tine Radinja, župan Občine Škofja Loka.

Električno vozilo tudi za starejše

Razvoj trajnostne mobilnosti je v Petrolu ena ključnih strateških smeri razvoja, kot poudarjajo, s sodelovanjem z občinami in pomočjo občanom do brezplačnih prevozov po vsej Sloveniji v Petrolu širijo mrežo električne polnilne infrastrukture, pomagajo občinam pri prehodu v trajnostno prihodnost, ozaveščajo širšo javnost, da električno vozilo ni primerno zgolj za mlade, temveč tudi za nekoliko starejše in predvsem sledijo zastavljeni strategiji pri prehodu v družbo, ki ponuja celovite energetske rešitve. Pomemben del teh je tudi trajnostna mobilnost.

 

Vir: Petrol

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 129 times, 1 visits today)