Ajvar je priljubljena priloga oz. pomaka za poletne jedi na žaru, v času sezone paprik pa je čas, da si iz njih pripravljamo ozimnico – pa četudi jo bomo pojedli šele na prvih majskih piknikih.

Sestavine:

Originalni recept pravi, da so sestavine ajvarja le paprike, olivno olje, in kis, pa tudi sladkor, mnogi pa dodajo še čebulo, včasih tudi česen in melancane, feferone in paradižnik. Ključna je izbira prave vrste rdečih paprik!

Priprava:

Paprike naoljimo in pečemo v pečici do počrnele kože – večkrat jih med peko obračamo in pregledujemo – ter posamezne vzamemo iz pečice takoj, ko počrnijo in razpokajo na vseh straneh. Pečene paprike moramo dati v posodo s pokrovom, ki dobro tesni.

Para bo zmehčala paprike in omogočila lažje lupljenje – to mora potekati brez vode. Odstranimo vse koščke lupine in vsa semena, nato pa jih predenemo v mrežasto vrečko ali gazo in čez noč naj se odcedijo. Sledi sekljanje – bodisi v sekljalniku ali ročno.

Paprike nato kuhamo z oljem – najbolje kar nekaj ur. Sol, kis in sladkor običajno dodamo proti koncu, saj ajvar s kuhanjem postaja vse bolj koncentriran in bi lahko, če bi jih uporabili na začetku, z njimi pretiravali. Med kuhanjem ajvar ves čas mešamo.

Ko je ajvar skuhan, ga nadevamo v (v pečici na 100°C) sterilizirane kozarce. Da preprečimo formiranje plesni ali bakterij, lahko ohlajen ajvar pred zaprtjem kozarcev po vrhu zalijemo s plastjo olja ali pa še vroč ajvar pokrijemo, denemo v pečico, ogreto na 100°C, ki jo nato ugasnemo, kozarce pa pustimo v pečici dokler se ne ohladijo.

(Visited 1.709 times, 6 visits today)
Close