Avtor in foto: IF 12:16 pop KULINARIKA IN RECEPTI

Tradicionalne jedi solinarjev: od bobičev do sipe in samoniklih rastlin

27. septembra se lahko v Portorožu, v nekdanjem skladišču soli Monfort udeležite zadnje izmed letošnjih prireditev v okviru že četrte izvedbe kulinarično dediščinskega projekta Solinarska kulinarika, ki poteka tudi v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine.

Solinarski način dela in življenja predstavlja pomemben kulturni, sonaravni in zgodovinski pomen, ki ga je potrebno ohraniti tudi za bodoče generacije.

Pri projektu sodelujejo Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran, Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Skupnost Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran, Krajinski park Sečoveljske soline, podjetja Soline d.o.o., Župnije Sečovlje, Kulturno umetnišk društvo Škver in Društvo mladih italijanske narodne skupnosti

Od sipe in samoniklih zelišč do sladic

Na dogodkih v različnih objektih Sečoveljskih solin so in bodo tudi vnaprej predstavljali solinarsko dediščino in pripravljanje jedi, ki so bile nekoč del solinarskega vsakdana. S tem pomembno prispevajo k vrednotenju, varovanju in ohranjanju ogrožene solinarske dediščine.

Med najbolj zanimivimi so gotovo predstavitve priprave tradicionalnih jedi, ki jih je mogoče tudi okusiti.

Od peke kruha, priprave užitnih samoniklih rastlin iz solin (osočnik), priprave rib, ki se odlično podajo s polento,  teknejo tudi sipe z blitvo in divjim koromačem, za sladkosnede pa je poskrbljeno s preprostimi a izvrstnimi sladicami. Vabljeni torej, da si vzamete čas za spoznavanje solinarskih jedi.

Tokratna prireditev, posvečena spoznavanju divjih zelišč se bo začela ob 17. uri.

 

(Visited 103 times, 2 visits today)
Close