8:36 dop KULINARIKA IN RECEPTI

RECEPT: Pavlova – najbolj mehka, puhasta in fotogenična torta

Pavlova je torta, ki se je mnogi kar malo bojijo. Res je, kdaj ne uspe kar brez razloga, a po spodnjem receptu bo skoraj zagotovo navdušila.

V naši kuhinji se je Pavlova pekla že velikokrat in približno pol poskusov ni uspelo. Sedaj jo pečemo samo po spodnjem receptu in (skoraj) vedno uspe. Smetana in sadje na vrhu pa vedno rešita situacijo…

Sestavine:

  • 5 do 6 beljakov
  • 42 gramov sladkorja v prahu na beljak (210 gramov za 5 beljakov in 250 gramov za 6 belajkov)
  • 1 čajna žlička vanilijeve esence (tudi brez gre)
  • 1 čajna žlička belega kisa (tudi brez gre)
  • 1 čajna žlička koruznega škroba
  • 4 dcl sladke smetane
  • sadje (gozdni sadeži, pasijonka, jagode …)

Priprava:

Pečico segrejemo na 150 stopinj Celzija (ventilatorska funkcija)

Ločimo beljake in rumenjake. Beljake zmiksamo v trd sneg in postopoma dodajamo sladkor ter vseskozi miksamo. To počnemo še kar nekaj minut potem, ko je ves sladkor v beljakih. Toliko, da nastane zelo kompaktna svetleča zmes, da se med prsti sladkorja ne čuti več, da zmes dela ‘vršičke’. Na roke vmešamo vanilijevo esenco, beli kis in koruzni škrob.

Pripravimo pladenj – peki papir nanj ‘prilepimo’ tako, da na vsak rob pladnja kanemo kapljico ali dve pripravljene zmesi. Nato na peki papir ‘stresemo’ beljakovo zmes. Ta mora biti tako trdna, da se ne razleze. Z žlico jo po želji malo oblikujemo, a torto pustimo kar precej visoko. Vstavimo v ogreto pečico za slabo uro (50 – 55 minut). Nato pečico samo izklopimo in pustimo Pavlovo, da se počasi ohladi.

POMEMBNO: Med peko Pavlove pečice nikakor ne smemo odpreti, prav tako ne potem, ko je pečica že ugasnjena. Pavlova se mora v miru ohladiti, brez temperaturnih šokov.

Ko je Pavlova ohlajena in tik preden jo postrežemo, po vrhu namažemo stepeno sladko smetano in po njej naložimo sadje. Čudovito se na Pavlovo podajo gozdni sadeži, pa tudi pasijonka ali sveže jagode.

 

(Visited 448 times, 6 visits today)
Close