Martinovo je mimo, a rdeče zelje je še vedno na jedilniku!

19 novembra, 2020

Rdeče zelje je eno od živil, ki je novembra gotovo na sporedu naših jedilnikov. Ni ga težko pripraviti, lahko pa kupimo tudi že narejene različne variante – tudi zmrznjene z jabolki. A nič ne prekaša domačega.

Da pa ne bo vso sezono enak, smo poiskali nekaj namigov, kako ga pripraviti še malce drugače.

NAMIG: Če med kuho zelju dodamo kanček kisa, bo obdržal svojo čudovito barvo.

1. Rdeče zelje po kitajsko

Zelje skupaj s čilijem, ingverjem, sojino omako, česnom, riževim kisem in sladkorjem kuhamo (lahko v voku) okoli 25 minut, toliko, da izpari vsa voda. Nadaljujemo s kuhanjem in ves čas mešamo, tako da dobimo glazurno omako. Pred serviranjem potresemo z mlado čebulo in sezamovimi semeni.

2. Z jabolki in zvezdnatim janežem

Rdeče zelje z zelenjavno juho ali vodo in zvezdnatim janežem, lovorjem, jabolčnim kisom ter kančkom sladkorja in cimeta zavremo, kuhamo pol ure na zmernem ognju, dodamo jabolka in kuhamo še 15 minut.

3. Svečana solata z rdečim zeljem

Solato sestavimo iz rdečega zelja, rdeče čebule, kuhane rdeče pese, jabolk, orehov in pomaranč. Prelijemo jo s posebnim prelivom, npr. vinskemu kisu in olivnemu olju dodamo malo ribezove marmelade in medu.

4. S klobaso in rožmarinom

Zelje skupaj z jabolki, kisom, sladkorjem, rožmarinom in drugimi želenimi začimbami in vodo zavremo in kuhamo uro in pol. Dodamo klobase in kuhamo z zaprtim pokrovom 20 minut, vmes večkrat premešamo, nato zaključimo še z 10 minutnim kuhanjem pri odprtem pokrovu.

5. Rdeče zelje iz ostankov

Če nam ostane kaj svečane solate, lahko iz nje ustvarimo čudovito novo jed. Skuhamo krompir, na maslu prepražimo zeljno solato z začimbami, tako da jo zapečemo do hrustljavega. Vmešamo kuhan krompir in še malo prepražimo.

(Visited 89 times, 89 visits today)