Marelična marmelada po receptu naših babic

30 maja, 2021
Marelična marmelada kot včasih

Marelična marmelada in recepti zanjo so danes prilagojeni za vse okuse – od takih z manj ali brez sladkorja, do takih z nadomestki sladkorja (bolj ali manj zdravimi). Nekateri zaradi pomanjkanja konzervansa vanjo dodajo tudi šilce žganja. Spet drugi jo ‘obogatijo’ še s kakšnimi drugimi okusi.

marelična marmelada

Mi pa smo si zaželeli stare dobre marelične marmelade, take bolj džemaste, kot smo jo kot mulci mazali na palačinke ob petkih. Za recept smo povprašali kar naše babice.

Sladkorja je v tem starem receptu res precej več kot v sodobnih ‘bolj zdravih’, vendar pa moramo vedeti, da včasih pozimi, ko ni bilo sadja, niso jedli kaj dosti drugega. Kakšne čokoladice, bonboni, sladice in sladkarije? V bistvu so jedli bolj sladke marmelade, a vseeno zaužili manj sladkorja.

 

Sestavine:

  • Zrele marelice (1 kg)
  • Sladkor (2 kg)

 

Priprava:

Oprane, olupljene in narezane marelice damo v posodo za kuhanje, jih pretresemo s sladkorjem in počasi segrevaš, da zavre (počasi, da se ne prismodi, lahko dodamo tudi malce vode). Kuhamo, dokler ni kuhano (okoli ene ure) – to pa preverimo tako, da damo eno žličko mešanice na krožnik. Če se naredi kupček, na vrhu pa mrenica, je naša marelična marmelada kuhana.

Druga varianta, primerna predvsem za ne dovolj zrele marelice, je, da pustimo marelice, prekrite s sladkorjem stati 24 ur, nato pa zavremo in kuhamo le dobrih 5 minut.

Zblendamo s paličnim mešalnikom, vlijemo v segrete in sterilizirane kozarce, še vroče zapremo.

 


Preberite tudi: Domača malinova marmelada

(Visited 527 times, 2 visits today)