‘Filane’ paprike po starem receptu

4 julija, 2021

Filane paprike oz. ustrezno rečeno polnjene paprike so jed, ki smo jo včasih jedli vsako poletje. Zdi se, da je sledilo obdobje zatišja, ko ni bilo časa za pripravo zahtevnejših jedi, pa tudi otroci so znali iz paprik izbrskati le meso ali pa pojesti le omako s pire krompirjem. Potem so doživele nekaj preporoda in zasledili smo lahko recepte brez riža, brez mesa, brez omake, v pečici … Le brez paprik še ne!

Tokrat pa smo povprašali naokoli in poiskali tisti pravi recept, za filane paprike kot včasih. Saj veste, tiste, ki smo jih še dolgo zmrzovali v embalaži od sladoleda. Količine sestavin lahko poljubno prilagodite, mi smo naredili bolj “bogate”.

Sestavine:

  • 12 rumenih paprik
  • nadev iz mletega mesa in riža:
    • 2 čebuli
    • 1 kg mletega mešanega mesa
    • 120 g riža
    • 2 stroka česna
    • jajce
    • 20 g masla
    • majaron, timijan
    • svež peteršilj
    • sol, poper
  • omaka:
    • olivno olje
    • približno 1 kg olupljenih paradižnikov (najlaže jih olupite tako, da jih na hitro pomočite v krop)
    • 2 čebuli
    • lovorjevi listi, origano
    • sol, sladkor

Priprava:

Paprikam odrežemo vrh s pecljem, odstranimo semena in jih operemo.

Pripravimo nadev. V ponvi na maslu prepražimo sesekljano čebulo, dodamo riž in ga na hitro prepražimo, da postekleni. V skledo denemo mleto meso, dodamo prepraženo čebulo z rižem, razžvrkljano jajce, sesekljan peteršilj, timijan, majaron, sol in poper in vse skupaj dobro pregnetemo.

Omako pripravimo tako, da olupljene paradižnike sesekljamo in jih dodamo v posodo, kjer smo na olivnem olju prepražili sesekljano čebulo, ki smo jo solili in sladkali (po okusu, glede na kislost paradižnikov). Zavremo in kuhamo, po potrebi dolijemo vodo, dodamo še lovor in origano in kuhamo na nizki temperaturi čim dlje oz. da se čebula popolnoma zmehča in dobimo mezgo. Po okusu dosolimo in popramo.

Paprike napolnimo z nadevom tako, da nadev res pritisnemo v paprike z žlico. Lahko jih pokrijemo s pokrovčki s peclji. Zložimo jih v velik lonec ali dva in zalijemo z omako. Kuhamo jih pol ure do ene ure.

Namig: kot gotovo že veste, so še boljše, ko jih pogrejemo. Na to velja misliti pri količini.

 

(Visited 7.663 times, 141 visits today)