Domači medenjaki – najbolj dišeči in mehki piškoti

5 decembra, 2021

Medenjaki in december – to dvoje gre zelo dobro skupaj. Ne le, da se z njimi vsi radi posladkamo, lahko so tudi odlično doma narejeno darilo – podarite jih npr. v skodelici za čaj in tako dodate darilu nekaj najdragocenejšega – svoj čas in trud.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Tokrat delamo enostavne, brez gnetenja, brez polnila – a mehke in slastne.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Sestavine (za približno 30 medenjakov):

  • 100 g sladkorja
  • 100 g medu
  • 3  dcl vode
  • 7 g sode bikarbone
  • 1 jajce
  • 250 g moke (za pecivo ali navadne)
  • začimbe (cimet, klinčki, muškatni orešček, ingver, kardamom)
  • po želji: v medenjake lahko dodamo tudi sesekljane lešnike in orehe

Priprava:

Sladkor, med in vodo zavremo, nato pa kuhamo dokler se sladkor ne stopi in nato pustimo, da se ohladi. Nato vmešamo začimbe in sodo. Dodamo jajce in zmiksamo. V zmes rahlo vmešamo moko – ročno, da dobimo testo. Pokrijemo ga in pustimo počivati na toplem vsaj 8 ur oz čez noč. Testo bo naraslo in bo zelo puhasto.

Polagamo jih na s peki papirjem obložen pekač in pečemo na 170 stopinj Celzija, klasične peke 20- 13 minut. Medenjaki bodo na vrhu hrustljavi, znotraj pa mehki.

Pustimo, da se popolnoma ohladijo.

Nato jih po želji lahko posujemo s sladkorjem v prahu, namažemo s sladkornim prelivom (t.i. ledom – zmešamo sladkor v prahu in malo vode ali ruma) ali pa jih oblijemo s stopljeno čokolado.

 

(Visited 362 times, 1 visits today)