Bučna semena – eden najbolj zdravih prigrizkov

21 oktobra, 2021
IF

Buče morda niso ravno po okusu vsakogar, zato pa so bučna semena toliko bolj okusna. Bodisi presna ali pražena in soljena ali pa v kakšni eksotični kombinaciji s čilijem, ingverjem ali celo čokolado. Kakršna koli že se znajdejo na mizi, so vsekakor eden bolj zdravih prigrizkov, ki si jih lahko omislimo.

Semena pa niso zgolj priročen in okusen prigrizek. Cela ali zmleta lahko dodajamo različnim jedem, od juh, do omak, namazov in solat, popestrijo kruh in druge pekovske izdelke, presenetljivo dobro pa se lahko obnesejo tudi v sladicah.

Zanimivo

Med pridelovalci semen so danes še posebno priljubljene sorte buč golic, ki imajo semena brez lupine in je tako z njimi manj dela. Tako pri pripravi semen za prehrano kot stiskanju bučnega olja.

Polna zdravilnih snovi

Bučna semena niso le okusna, temveč so tudi zdrava, saj vsebujejo veliko vitaminov (B,C,E,K), mineralov (železo, magnezij, cink, kalij, fosfor) in fitohranil, ki varujejo pred različnimi boleznimi.

Koristne snovi v semenih krepijo imunski sistem, zmanjšujejo tveganje za nastanek nekaterih rakavih obolenj, predvsem na prostati, pomagajo pri depresiji in nespečnosti, izboljšujejo uravnavanje insulina pri sladkornih bolnikih, zmanjšujejo visok krvni tlak in raven holesterola, lajšajo težave z mehurjem, izboljšujejo pretok krvi, lajšajo vnetja povezana z artritisom, pomagajo pri preprečevanju nastajanja ledvičnih kamnov.

Če vam ni všeč okus semen, lahko kupite tudi izvleček bučnih semen v obliki kapsul.

 

 

 

(Visited 47 times, 3 visits today)