8 načinov, kako uporabiti brstični ohrovt

18 novembra, 2020
8 načinov, kako uporabiti brstični ohrovt

Brstični ohrovt je eno od naših lokalnih zimskih super živil. Da ne bo vedno na jedilniku kislo zelje in ker je brstičnega ohrovta trenutno kar v izobilju, smo zbrali nekaj idej, kako ga uporabiti v kuhinji.

1. Juha iz brtičnega ohrovta – naredite jo podobno kot iz sladkega zelja. Lahko je preprost uvod v kosilo ali pa naredite enolončnico s krompirjem in je odlično zimsko kosilo. Dodate lahko tudi nekaj suhih mesnin, okus pa izboljša tudi žlica kisle smetane.

2. Brstični ohrovt najprej malo pokuhate v kropu, nato ga prerežete na polovičke in zapečete na žar ponvi. Prelijete ga z malo olivnega olja in po okusu še z malo balzamičnega kisa.

3. Brstični ohrovt skupaj s krompirjem v kosih skuhate, nato pa prepražite na malo masla. Odlična priloga, ki jo tik pred postrežbo zabelite le z malo masla in soli. Za prste obliznit!

4. Skuhan brstični ohrovt prepražite z gobicami in česnom v ponvi, nato pa na mešanico ubijte jajca in zapečite na oko ali pa naredite omleto.

5. Skupaj z narezanim krompirjem, korenjem in porom ga spečete v pečici. Taka priloga se odlično obnese za več ljudi, npr. ob polnjenem piščancu.

6. Ohrovtova solata – ohrovt skuhate, ohladite, nato pa zložite solatni krožnik – k ohrovtu se odlično podajo ostale “zimske” sestavine, npr. rdeč radič, leča, beli sir, pečena buča, trdo kuhano jajce, kvinoja… Začinite z bučnim oljem, vinskim kisom in malo parmezana.

7. Skuhan ohrovt ovijete v rezine slanine, zavitke spnete z zobotrebcem in hrustljavo popečete. Idealen prigizek za goste.

8. Ohrovtova kremna večerja – v posodo za lazanjo denite ohrovt, smetano za kuhanje in obilo sira. Ko je pečeno, pazite, da se v “napadu” na slastno jed ne opečete. Lačni lahko v kremo pomakajo popečene kruhke.

(Visited 482 times, 12 visits today)