Kislo zelje in dobrote, ki jih pripravimo iz kislega zelja in repe, so že marsikje na jedilnikih, mnogi pa v teh še vedno toplih dneh raje pripravijo sveže zelje.

Tokrat smo zato pobrskali po receptih in kuhinjah in pripravili 5 idej, kako ga uporabiti.

1. Zeljnata solata

Najenostavnejša in najbolj logična priprava svežega zelja je v solati. Surovo zelje naribamo ali narežemo na tanke rezine, ponavadi dodamo še kuhan fižol, za preliv pa priporočamo mešanico: oljčno olje, kis, malo gorčice, sol in poper, po želji pa še malo majoneze ali kakšno trdo kuhano jajce. Dodate lahko tudi koruzo.

2. Ameriška solata

Naribano zelje, nariban korenček, majoneza, malo paradižnikove mezge in po želji še na tanke rezine narezana rdeča čebula tvorijo odlično solato, ki jo lahko uporabljamo tako kot francosko, torej za prilogo ali v sendviču, zelo dobro se poda na primer v domače burgerje.

3. Azijska pojedina

Sveže zelje se odlično obnese tudi v woku. Prepražimo poljubno meso, npr. piščančje trakce, čebulo, česen, čili, začimbe, nato dodamo zelenjavo po izbiri in na koncu še sveže sesekljano zelje, dobro premešamo, po želji dodamo še sojino omako. Zelje pride še hrustljavo, zaradi česar je jed zelo zanimiva. Zraven postrežemo riž ali vmešamo rezance.

4. Sladko zelje

Sveže zelje sesekljamo in prepražimo na čebuli, dodamo lahko še korenje in naribana jabolka. Zelo okusna in neobičajna priloga – lahko pa tudi samostojna večerja. Začinimo jih po okusu, ne sme pa manjkati malo kumine.

Mešanico lahko nadevamo tudi v listnato testo in dobimo zeljne žepke, ki so zelo hrustljavi.

5. Zeljni zvitki

Seveda vsi poznamo sarme, a sveže zelje lahko uporabite tudi za presne zvitke, liste zelja namažete npr. s sirnim namazom, dodate poljubno zelenjavo (korenje, stebelna zelena, čebula in drobnjak so okusna kombinacija) in zvijete v zavitek, ki ga pohrustate za predjed, kot prigrizek ali kot svežo prilogo večerji, ki nadomesti klasično solato.

(Visited 6.492 times, 45 visits today)
Close