V Steklarni Hrastnik bodo vodik proizvajali s pomočjo sončne elektrarne

9 septembra, 2019
Andreja Šalamun

V Steklarni Hrastnik so nedavno odprli prvo B2B sončno elektrarno v Sloveniji, s pomočjo katere bodo med drugim zmanjšali porabo zemeljskega plina.

 

Elektrarno je postavila družba GEN-I, in sicer v okviru partnerstva z Razvojnim centrom Novi materiali (RCeNeM), v steklarni pa bodo tako pridobljeno električno energijo porabili za proizvodnjo vodika.

Kot pravijo v Steklarni Hrastnik, so najnovejše in energetsko učinkovite metode, tehnološki postopki in rešitve za zniževanje vplivov na okolje ena od ključnih strateških usmeritev pri odločitvi, kakšna tehnologija bo del proizvodnje hrastniškega stekla. »Lani smo skupaj s partnerji RCeNeM začeli razvijati inovativno tehnologijo, katere cilj je znižati porabo zemeljskega plina kot energenta za taljenje stekla in s tem bistveno znižati odtis CO2,« je dejal Peter Čas, generalni direktor Steklarne Hrastnik. Prepričan je, da je namestitev sončne elektrarne pomemben korak pri realizaciji te tehnologije.

 

Del fosilnih goriv bodo zamenjali z vodikom

V Hrastniku bodo tako del fosilnih goriv zamenjali z vodikom, pridobljenim s pomočjo sončne elektrarne. »V enoti namiznega stekla smo s pomočjo inovativnih rešitev in najnovejše tehnologije že znižali izpuste CO2 za 30 odstotkov, v enoti embalažnega stekla pa za 10 odstotkov,« je povedal Čas. Poudaril je, da je njihov razvoj usmerjen v brezogljično energetiko, ki presega konkurenčno oskrbo z energijo.

Postavitev sončne elektrarne je sicer del projekta OPERH2, ki ga sofinancirata Slovenija in EU, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Razvoj že omenjene inovativne tehnologije je v pilotni fazi, in sicer v RCeNeM trenutno postavljajo vodikarno. »Gre za objekt, na katerem bomo s postopkom elektrolize in z energijo iz sončne elektrarne lokalno pridobivali izjemno čist vodik, ki ga bomo nato uporabili na pilotni steklarski peči za znižanje CO2 odtisa. S tem uvajamo uporabo biokomponente v gorivu pri taljenju stekla,« je o projektu v Steklarni Hrastnik povedal Tilen Sever, raziskovalec v RCeNeM.

 

Faza pilotne postavitve bo končana letos poleti

 

V steklarni so pojasnili, da bo faza pilotne postavitve zaključena predvidoma julija letos, ko bodo tudi priklopili sončno elektrarno na pilotno napravo. V fazi eksperimentalnega razvoja pa bodo skušali praktično potrditi novo tehnološko rešitev za taljenje stekla s souporabo vodika in oblikovati smernice za prenos tehnologije na velike steklarske peči.

Partner Steklarne Hrastnik, GEN-I, je razvil številne energetske storitve upravljanja z energijo. Kot pravi predsednik uprave dr. Robert Golob, je danes za poslovne odjemalce samooskrba s soncem realna in ekonomsko upravičena izbira in sončne elektrarne so prvi korak, ki ga lahko podjetja naredijo v tej smeri. Prepričan je, da gre za naložbo, ki si jo lahko privošči vsak. »Danes pomeni postavitev sončne elektrarne pridobitev dostopa do lastnega vira energije, dolgoročno gledano pa finančni učinek za nas, za naš planet in za naše potomce,« je še dodal Golob.

(Visited 289 times, 3 visits today)