Nadgrajena resničnost v skladiščnih okoljih

9 septembra, 2019
Samo Kranjec

V Laboratoriju za strojno inteligenco na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so v sodelovanju s podjetjem Špica International razvili laboratorijski prototip sistema za vizualno preverjanje istovetnosti izdelkov v skladiščih naslednje generacije. Ta omogoča pohitritev opravil skladiščnih delavcev in lažje preverjanje istovetnosti izdelkov, ki se nahajajo v skladiščih.

Pri obstoječem načinu dela skladiščni delavec v informacijskem sistemu najprej poišče lokacijo določenega izdelka v skladišču, kjer nato z ročnim čitalnikom preveri njegovo istovetnost. Na novo zastavljen sistem naj bi takšen postopek poenostavil, saj uporabnik s pomočjo naprave, ki zajema slike izdelkov, ki jih vidi delavec pri svojem delu, sproti preverja njihovo istovetnost na osnovi samodejne analize zajetih slik.

Rezultat preverjanja se izrisuje na zaslonu naprave, s tem pa delavec pridobi sprotno povratno informacijo o izdelkih v njegovem vidnem polju. S predstavljeno tehnologijo bi lahko torej v delovni proces skladiščnih delavcev vpeljali avtomatiziran proces preverjanja istovetnosti izdelkov, ki temelji na računalniškem razpoznavanju objektov iz slikovnih podatkov.

Delovanje prototipa so eksperimentalno ovrednotili s pomočjo pametnih očal proizvajalca Vuzix na primeru samodejnega razpoznavanja škatel kosmičev različnih proizvajalcev, obstaja pa tudi možnost nadaljnjega razvoja v komercialni produkt za uporabo v dejanskih skladiščnih okoljih.

(Visited 39 times, 1 visits today)