Uporabo materialov bosta določala skrb za okolje in cena

11 oktobra, 2018
/ Samo Kranjec

V gradbeništvu, ki je velik porabnik materialov, je še posebej pomembna njegova usmeritev v krožno gospodarstvo ter varčevanje z energijo.

Za gradbene konstrukcije se še vedno uporablja predvsem klasične gradbene materiale, novi pa se bodo še morali dokazati in biti tudi cenovno sprejemljivi. Pri novih konstrukcijskih materialih pa gre razvoj predvsem v njihovo združevanje v kompozite. Naravni materiali se bodo tudi v prihodnje uporabljali predvsem pri gradnji individualnih hiš.

materiali-gradnja-3

Gradbeništvo ostaja panoga, ki potrebuje velike količine materialov, ki jih vgrajujemo v konstrukcijske elemente stavb ali z njimi zagotavljamo nizko porabo energije (predvsem toplotne izolacije). »Ti materiali morajo biti cenovno dostopni in istočasno trajni, saj gradimo hiše za 50 let in več. Zelo pomembna je tudi njihova požarna odpornost in vpliv na zdravje ljudi, pravita dr. David Antolinc in dr. Violeta Bokan Bosiljkov z ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo. 

materiali-gradnja-2Omenjene zahteve izpolnjujejo klasični materiali za konstrukcijske elemente kot so armiran beton, opečni, kamniti in betonski bloki različnih izvedb ter les. Na področju gradnje bivalnih objektov za zdaj nimajo alternative, se pa pojavljajo v novih izvedbah, kot so denimo križno lepljeni leseni paneli. Razvoj novih konstrukcijskih materialov pa gre v smer združevanja različnih materialov v kompozite, s čimer dobimo bolj nosilne in hkrati lažje inženirske materiale.

 

Nazaj na kategorijo gradnja.
(Visited 82 times, 8 visits today)