Avtor Nina Šprohar 6:00 pop GRADNJA

Senčila so prva obrambna linija stavbe pred pregrevanjem

Pomembno vlogo pri zaščiti pred pregrevanjem imajo zunanja senčila, kot so recimo žaluzije, ali pa fiksni nadstreški. Dr. Mitja Košir s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo (FGG) poudarja, da lahko zunanja senčila smatramo kot prvo obrambno linijo stavbe pred pregrevanjem, saj sončno sevanje ustavijo, še preden sploh pade na zasteklitev. Zato je po njegovem mnenju treba razumeti okna in senčila kot neločljivo povezana elementa stavbnega ovoja. 

Tudi energetski svetovalec Eko sklada Peter Petrovčič se strinja, da imajo pri skoraj nič energijski gradnji senčila pomembno vlogo. »V zimskih mesecih skozi okna, obrnjena proti jugu, pridobimo veliko toplote, ki jo ob majhnih toplotnih izgubah skozi stene in prezračevanju uporabljamo za ogrevanje prostorov. Če so pozimi sončni energijski pritoki dobrodošli, pa v poletnih mesecih in tudi v prehodnih obdobjih hitro postanejo težava, saj povzročajo pregrevanje stavbe,« pojasnjuje. Da se temu izognemo, je poleg pasivnega hlajenja v nočnem času edina rešitev vgradnja ustreznih senčil na okna, fiksne zasteklitve in balkonska vrata. Če smo še v fazi načrtovanja novogradnje, pa lahko predvsem na južnih fasadah načrtujemo različne konzolne ali samostoječe nadstreške, ki omogočajo učinkovito senčenje poleti, v zimskih mesecih, ko je sonce nizko nad obzorjem, pa dovolj sončnih pritokov. Podobno funkcijo imajo tudi listnata drevesa, katerim pozimi odpade listje.

Pogon senčil naj bo elektromotoren

Energetski svetovalec pravi, da morajo biti senčila vgrajena na zunanji strani oken, saj na notranji strani ne dajejo želenega učinka, rolete pa nasprotno učinkovito senčijo in zastirajo notranjost pred pogledi od zunaj. Poznamo več vrst rolet. Sodobne rolete dobro tesnijo, njihov profil je zapolnjen s poliuretansko peno in predstavljajo dodatno toplotno izolacijo v nočnem času. »Žaluzije (krpanke) so enostavnejše, njihova prednost v poletnih mesecih je v tem, da lahko uravnavamo nagib lamel, s tem pa ob hkratnem senčenju omogočimo pogled na prosto,« pojasnjuje Petrovčič. Obstajajo tudi različna senčila iz tkanin, ki se navijejo v rolo.

Sogovornik svetuje, naj bo pogon senčil vsekakor elektromotoren, da ne luknjamo okenskih okvirjev za potrebe njihovega ročnega pogona, poleg tega lahko na tak način preko mobilnih aplikacij dvigamo in spuščamo senčila na daljavo, možno pa je tudi programirano časovno ali svetlobno upravljanje.

 

Članek je bil v celoti objavljen v reviji Eko dežela Gradimo 2021.

(Visited 68 times, 1 visits today)
Close