Avtor bv; foto: shutterstock.com 7:57 dop GRADNJA

Embalaža v gradbeništvu: trajnostna inovacija v pakiranju betona

Vreča za beton iz naravnih vlaken, ki se med postopkom mešanja razgradi in postane del betonske mase.

Odpadki v gradbeništvu so problem, ki ga danes naslavljajo z različnimi inovativnimi trajnostnimi pristopi. Med njimi je veliko embalaže.

Ko pomislimo, koliko milijonov praznih vreč na leto se nabere na enem samem gradbišču, bi bilo koristno najti alternativo, še bolj napredno od recikliranja in od uporabe vzdržljive embalaže. Gre za embalažo, ki lahko postane del surovine.

Vreča za beton iz naravnih vlaken, ki se vmeša v beton in ga izboljša

S to vizijo je skupina strokovnjakov v podjetju Baumit začela razvijati izdelek Baumit ALL IN Beton. To je, kot povedo, pripravljen suhi beton, pakiran v inovativno samorazgradljivo vrečo, ki ga lahko damo v mešalec kar skupaj z embalažo. Vreča iz naravnih vlaken se med postopkom mešanja razgradi in postane del betonske mase, obenem pa poskrbi za izboljšane lastnosti betona. S tem je priprava betona hitrejša, z manj prahu in brez odpadne embalaže.

“Tu ne gre le za prihranek, pač pa za ustvarjanje vrednosti, saj vreča ni le embalaža, ampak tudi receptura in izdelek! Vreča, izdelana iz papirja, ki vsebuje skoraj izključno naravna celulozna vlakna iz lesa, se po štirih minutah razgradi v zelo majhna posamična vlakna, ki postanejo sestavni del betona in tako dodatno izboljšajo njegove lastnosti,” poudarjajo v Baumitu.

V podjetju Baumit so se zavezali, da bodo razvijali izdelke, ki so prijazni do okolja in človeka. »Baumit ALL IN Beton je še ena zgodba o uspešnem razvoju inovativnega izdelka, saj v svetu gradbenih materialov še ni bilo embalaže, ki se sama razgradi in postane del izdelka,« je povedal Robert Schmid, družbenik in direktor družbe Baumit.

Revija GRADNJA tule, več o odpadkih pa poiščite na naši spletni strani tule.

(Visited 107 times, 1 visits today)
Close