Dom in prenova: Kakšna okna izbrati?

27 marca, 2021

Pri izbiri oken imamo ogromno različnih možnosti, od okvirjev do zasteklitev in zatemnitev, vse pristope pa je možno tudi kombinirati. Ravno zaradi pestrosti izbora različnih tehnologij, ki lahko bistveno vplivajo na delovanje okna, je po mnenju strokovnjakov treba preudarno pretehtati, kakšna okna s kakšno zasteklitvijo nameravamo vgraditi v stavbo. Odločitev pa nikakor ni enostavna, saj je spremenljivk veliko.

Ko izberemo zasteklitev, jo moramo še vgraditi v okensko krilo in nato z okovjem, ki omogoča odpiranje, povezati z okenskim okvirjem. Tu pa pridemo do izbire, s katero se sooča večina ljudi, ki gradi ali renovira – lesen, plastičen ali aluminijast okenski okvir?

Les ostaja eden najboljših materialov

dr. Mitja Košir in Luka Pajek s Katedre za stavbe in konstrukcijske elemente na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo pravita, da les še vedno ostaja eden najboljših materialov za izdelavo okenskega okvira. »Alternativno se uporabljajo tudi kovinski (predvsem aluminijasti) okvirji, ki jih odlikujeta predvsem izjemna odpornost na vremenske vplive in visoka konstrukcijska nosilnost, a je toplotna izolativnost slabša. Plastični okvirji pa so po svojih toplotno-izolativnih lastnostih sicer podobni lesenim, so cenejši, a imajo krajšo življenjsko dobo od lesenih okvirjev,« pojasnjujeta. Obenem pa dodajata tudi, da so leseni okvirji precej zahtevnejši za vzdrževanje od plastičnih in aluminijastih.

Idealen material za izdelavo okenskega okvirja torej po njunem mnenju ne obstaja, zato proizvajalci mnogokrat kombinirajo različne materiale (npr. lesen okenski okvir z zunanjo oblogo iz aluminija) in hkrati tudi v okvirje dodajajo toplotno izolacijske pene, s čimer še dodatno izboljšujejo toplotno izolacijske lastnosti oken.

 

Članek je bil v celoti objavljen v reviji Eko dežela V svojem domu 2020.

Nazaj na kategorijo gradnja.
(Visited 116 times, 1 visits today)