2:55 pop GOSPODARSTVO

Zgodovina jabolka: od grma do drevesa

Kultivirana jabolka, taka, kot jih poznamo danes – na svetu jih raste več kot 7500 sort – so nastala iz številnih divjih vrst dreves in grmov, ki naj bi rasla na Bližnjem vzhodu (Mezopotamija).

Najstarejše oblike, stare vsaj 6500 let, so našli v dolini reke Jordan in v Mali Aziji. V starem Egiptu so jabolka sadili vzdolž reke Nil. V 3. stoletju pred našim štetjem je grški botanik Teofras odkril cepljenje, kar je omogočilo nastanek različnih sort.

Rimljani so na svojih vojaških pohodih jabolčna semena raznesli po Evropi vse do Anglije. Sadovnjaki se pojavijo šele v srednjem veku, najprej znotraj samostanov.

Jabolka v Sloveniji

Valvazor je zapisal, da smo na prelomu v novi vek (okoli leta 1500) na našem ozemlju poznali že več kot sto sort jabolk. Razcvet sadjarstva oziroma načrtno širjenje sadovnjakov na našem ozemlju se je začelo v času vladavine cesarice Marije Terezije.
Po podatkih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v Sloveniji danes pridelujemo 216 različnih sort jabolk. Prevladujejo sorte ajdared, zlati delišes, jonagold, gala in druge.

 

Vlado Kadunec


Celoten članek o jabolkih je bil objavljen v reviji Lupa, februar 2017. Naročite jo lahko na narocnine@ekodezela.si.

(Visited 387 times, 1 visits today)
Close