Za oživljanje gospodarstva sta nujna zeleni načrt in krožno gospodarstvo

17 junija, 2020
Andreja Šalamun
Oživljanje gospodarstva

Slovenski minister za okolje in prostor Andrej Vizjak in nemška ministrica za okolje, varstvo narave in jedrsko varnost Svenja Schulze se strinjata, da mora biti osnova izhodnega načrta za oživljanje gospodarstva že sprejeti evropski zeleni načrt. Na nedavni videokonferenci sta izpostavila tudi pomen krožnega gospodarstva.

Slovenski minister in nemška ministrica sta preko videokonference govorila o prioritetah nemškega predsedovanja Svetu EU, saj Nemčija namreč z julijem prevzeme predsedovanje. Strinjala sta se, da bi sledenje zelenemu načrtu spodbudilo pospešeno izvajanje Akcijskega načrta za krožno gospodarstvo, usmeritve glede izvajanja EU strategije o biodiverziteti in uzakonitev EU cilja podnebne nevtralnosti do leta 2050.

Rešiti je treba tudi problem politike izdelkov

Kot so pojasnili na okoljskem ministrstvu, pripravlja Slovenija skupaj z Nemčijo in Portugalsko (v t. i. triu držav za predsedovanje) skupni 18-mesečni program prioritet predsedovanja. Zastavljene so naslednje prioritete: na področju podnebnih sprememb sprejetje Evropskega podnebnega zakona, določitev nacionalno določenega podnebnega prispevka EU ter začetek pogajanj o določitvi ciljev zmanjšanja emisij za leto 2030; v okviru krožnega gospodarstva je treba nasloviti pereč problem politike izdelkov in s tem v zvezi obravnave odpadkov, tudi kot pomembnih virov surovin, vključno s plastiko in baterijami; na področju biodiverzitete pa izvajanje ciljev iz novo predstavljene EU strategije za biotsko raznovrstnost.

Potrebujemo jasno začrtano pot

Vizjak je še izpostavil, da bomo morali »v sklopu tria stremeti za tem, da bo ob postavitvi ciljev, ki si jih zastavlja EU, jasno začrtana tudi pot in koraki, kako te cilje doseči«. Poudaril je, da se to nanaša zlasti na sprejetje podnebnih ciljev in ciljev na področju biotske raznovrstnosti, medtem ko je v okviru krožnega gospodarstva treba nasloviti pomen dobro delujočega trga surovin, vključno z uporabo odpadkov za pridobivanje energije.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 28 times, 1 visits today)