Vrednost opravljenih gradbenih del februarja višja kot v januarju 

17 aprila, 2020
Andreja Šalamun
Vrednost opravljenih gradbenih del februarja višja kot v januarju 

Vrednost opravljenih gradbenih del, ki so bila opravljena v letošnjem februarju, je bila za 6,8 odstotka višja od vrednosti gradbenih del, opravljenih v letošnjem januarju, in za 8,9 odstotka višja od vrednosti gradbenih del, opravljenih v februarju 2019, kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije. 

Letošnji februar je bil že drugi zaporedni mesec, v katerem je bila vrednost opravljenih gradbenih del višja kot v prejšnjem mesecu (v januarju 2020 je bila za 14 odstotkov višja kot v decembru 2019). Statistki ugotavljajo, da je bila vrednost gradbenih del, opravljenih na stavbah, tokrat višja za 2,3 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 11,5 odstotka. Pojasnijo, da je bila vrednost opravljenih gradbenih del na stavbah v februarju 2020 višja kot v prejšnjem mesecu zaradi višje vrednosti opravljenih gradbenih del na nestanovanjskih stavbah; ta je bila za 3,2 odstotka višja kot v januarju 2020, vrednost opravljenih gradbenih del na stanovanjskih stavbah pa je bila za 18,1 odstotka nižja.

 

Februarja letos več gradbenih del kot februarja lani

Vrednost v letošnjem februarju opravljenih gradbenih del je bila na letni ravni višja za 8,9 odstotka. »Vrednost opravljenih gradbenih del na stavbah je bila tokrat nižja za 8,4 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa je bila višja za 21,5 odstotka,« pravijo na nacionalnem statističnem uradu. Dodajo, da je bila vrednost v februarju 2020 opravljenih gradbenih del na stavbah glede na februar 2019 nižja tako zaradi nižje vrednosti del, opravljenih na stanovanjskih stavbah, kot tudi zaradi nižje vrednosti del, opravljenih na nestanovanjskih stavbah (vrednost prvih je bila nižja za 27,3 odstotka, vrednost drugih pa za 0,2 odstotka).

Vrednost gradbenih del, opravljenih v prvih dveh mesecih leta 2020, je bila za 10,3 odstotka višja od vrednosti gradbenih del, opravljenih v istem obdobju prejšnjega leta. Vrednost teh del na stavbah je bila nižja za 1,1 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa je bila višja, in sicer za 17,8 odstotka.

 

 


Nazaj na kategorijo GOSPODARSTVO.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 7 times, 1 visits today)