3:40 pop GOSPODARSTVO

Višja napoved – tako za gospodarsko rast kot za inflacijo

Prvo četrtletje letošnjega leta je zaznamovala gospodarska rast, h kateri so prispevale gradbene investicije, trošenje gospodinjstev in rast storitvenih dejavnosti, medtem ko je bil izvoz šibkejši.

Na Uradu za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) ugotavljajo, da se je v tem času povečal tudi BDP. Sicer je bila v evrskem območju gospodarska rast bolj skromna, a napovedi kažejo v njeno okrevanje v naslednjem četrtletju.

V primerjavi z UMAR-jevo februarsko napovedjo se je tako napoved gospodarske rasti za evrsko območje zvišala, po drugi strani pa se je zvišala tudi napoved inflacije. Poleg tega ne gre izključiti tudi številnih drugih dejavnikov, ki bi še lahko negativno vplivali na nadaljnji razvoj. Glavni med temi so vztrajanje osnovne inflacije, zaostrovanje pogojev na finančnih trgih in gospodarske posledice, povezane s nadaljnjim potekom vojne v Ukrajini.

Povečalo se je zaposlovanje tujih državljanov

V prvih treh mesecih letošnjega leta je bila zabeležena rast delovno aktivnih oseb, pri čemer je največjo razliko prispevalo zaposlovanje tujih državljanov. Zaradi še vedno aktualne kadrovske krize in pomanjkanja ustrezne delovne sile na domačih tleh, so marca tuji državljani pripomogli kar k 83 % vseh zaposlitev. Največ se jih je zaposlilo v gradbeništvu, kjer je tudi sicer zaposlen velik delež tujcev (skoraj polovica) hkrati pa slovi kot panoga, kjer delovne sile najbolj primanjkuje.

Skupno je bilo tako konec aprila registriranih brezposelnih 16,3 % manj kot pred letom dni, ob tem pa se je število dolgotrajno brezposelnih zmanjšalo za nekaj manj kot tretjino.

Kljub umiritvi so cene še vedno visoke

Četudi beležimo rekordno nizko brezposelnost pa prebivalstvo pestijo težave na drugih frontah, predvsem v obliki inflacije in zviševanja cen. Čeprav se je v aprilu rast življenjskih potrebščin nekoliko znižala, je bila vseeno visoka (9,4 %), k rasti pa so največ prispevale cene hrane in brezalkoholnih pijač.
Sicer se je v aprilu umirila medletna rast cen energentov, kot tudi osnovna inflacija, ki se je ustavila na osmih odstotkih, kar pa je še vedno veliko v primerjavi z evrskim območjem. Po približno dveh letih in pol neprestane rasti so se aprila na mesečni ravni znižale tudi cene izdelkov slovenskih proizvajalcev.

(Visited 41 times, 1 visits today)
Close