11:16 dop GOSPODARSTVO

Varuhi semen – za ohranjanje starih avtohtonih sort

Ljubitelji vrtnarjenja radi shranjujejo in izmenjujejo semena, to so počeli že naši predniki. Starodavno prakso so najbolj intenzivno obudili v osemdesetih letih prejšnjega stoletja z gibanjem Banke semen skupnosti, Diversifood. Preko digitalne platforme Varuhi semen lahko tudi danes prispevamo k ohranjanju lokalno prilagojenih rastlinskih sort.

Trenutno je po svetu več kot 1400 semenskih bank, vse delujejo s ciljem zbiranja semenskih rezerv in njihovo ohranjanje kot »rezervni« sistem. Semenske banke ohranjajo agrikulturni spomin človeštva. Semena so v semenski banki »zaklenjena, se ne reproducirajo, ampak čakajo na rastlinske znanstvenike ali planetarno prehransko krizo, da jih pokličejo k ukrepanju«. Na drugi strani pa so še tradicionalne semenske knjižnice, ki posojajo in delijo semena v skupnosti. Prav s kroženjem semen ohranjajo in spodbujajo ohranjanje biotske raznovrstnosti.

Varovanje lokalnih sort

Digitalna platforma varuhov semen je namenjena varuhom lokalno prilagojenih rastlinskih sort, predvsem zelenjadnic. Namenjena je tudi iskalcem semen, ki bi radi varuhi postali.

Zbirka semen se sistematično veča s sodelovanjem – povežite se z drugimi varuhi in razširite svojo zakladnico semen.

Zakaj sploh varovati semena?

Ohranjanje starih, avtohtonih sort kulturnih rastlin, na naše razmere prilagojene hrane, je pomembno iz treh razlogov. Prvi je odpornost takšnih rastlin na podnebne spremembe, ki so vse pogostejše. Drugi je avtonomija. Povezana skupnost ljudi, ki sama ohranja semena in si lahko sama pridela hrano, je življenjskega pomena. Tretji razlog je ohranjanje naravne in kulturne dediščine skozi ohranjanje okolju lastnih kulturnih rastlin.

 

Vir: Varuhi semen

(Visited 454 times, 1 visits today)
Close