V tretjem četrtletju zadihali, v četrtem bomo spet lovili sapo

1 decembra, 2020
Samo Kranjec

Statistični podatki o gibanju BDP v tretjem četrtletju letošnjega leta so zelo spodbudni, napovedi za četrto četrtletje pa so bolj črnoglede.

Po podatkih Statističnega urada je bil medletni upad realnega bruto domačega proizvoda (BDP) v tretjem letošnjem četrtletju (-2,6 %) znatno manjši kot v drugem četrtletju (-13,0 %). Četrtletno je BDP močno zrasel, bolj kot v povprečju EU (12,4 %; v EU za 11,6 %; očiščeno vpliva sezonskih in koledarskih dejavnikov). Tudi medletni padec je bil glede na EU-27 veliko manjši (-2,9 % v Sloveniji in -4,3 % v EU, desezonirano). Skupno je BDP v devetih mesecih po originalnih podatkih medletno upadel za 6 %.

 

Okrevanje nad pričakovanji

»V tretjem četrtletju je realni BDP četrtletno okreval celo bolj, kot smo pričakovali, medletni upad se je znatno zmanjšal,« omenjene podatke komentirajo na Umarju. S postopnim sproščanjem omejitvenih ukrepov zaradi začasnega izboljšanja epidemiološke situacije v poletnih mesecih je k manjšemu medletnemu upadu aktivnosti prispevalo predvsem hitro okrevanje aktivnosti v izvoznem delu gospodarstva, predelovalnih in nekaterih storitvenih dejavnostih. Zaradi oživljanja aktivnosti v naših glavnih trgovinskih partnericah sta se zmanjšala medletna padca izvoza in uvoza. 

 

Visoka raven varčevanja gospodinjstev

»Storitvene dejavnosti, povezane z domačo potrošnjo in turizmom, so prav tako povečale obseg aktivnosti, vendar so zaradi ohranitve določenih omejitvenih ukrepov in močnega upada prihoda tujih turistov okrevale počasneje. Sproščanje omejitvenih ukrepov je vplivalo tudi na četrtletno rast potrošnje gospodinjstev, ki je medletno ostala malenkost nižja tudi zaradi visoke ravni varčevanja,« razlagajo na Umarju. 

Investicije v opremo in stroje so četrtletno močno okrevale, investicije v gradbene objekte pa so celo presegle raven pred letom dni. Skupna raven bruto investicij pa je predvsem zaradi močnega zmanjšanja zalog ostala precej pod lansko ravnjo. Med agregati potrošnje je bila medletno višja le končna državna potrošnja. 

 

V zadnjem četrtletju se pričakuje padec

»Gospodarska pričakovanja podjetij in potrošnikov so se po aprilskem strmoglavljenju na najnižje vrednosti v zgodovini počasi izboljševala do oktobra, ko so se zaradi drugega vala epidemije in posledičnih omejitvenih ukrepov ter zaprtja nenujnih storitvenih dejavnosti začela ponovno slabšati. V zadnjem četrtletju tako pričakujemo ponovno povečanje medletnega padca gospodarske aktivnosti, ki pa bo predvidoma manjši kot spomladi in osredotočen predvsem na storitveni del gospodarstva,« napovedujejo na Umarju.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 18 times, 1 visits today)