Tudi v klasični tehniki vse več digitalnih rešitev

10 septembra, 2019
Andreja Šalamun

S pomočjo sodobnih tehnologij se dviguje produktivnost pridelave hrane, optimizira uporabo sredstev, zmanjšuje uporabo živega dela ter varuje okolje.
Koncepti pametnega podeželja prinašajo novosti tudi na področju kmetijske mehanizacije, ki postaja vse bolj sofisticirana, digitalizirana in robotizirana. A kot opozarja Martin Mavsar iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, bo v nekaterih delih Slovenije, zlasti na bolj hribovitih in manjših obdelovalnih površinah, bolj kot napredno satelitsko vodenje še naprej pomembna predvsem varnost in učinkovitost strojev.

Kakšne novosti torej prinašajo koncepti pametnega podeželja na področje kmetijske mehanizacije? »Pri razvoju kmetijske in gozdarske tehnike ni prav nobenega zaostajanja pri uvajanju digitalnih rešitev v primerjavi s stroji in opremo v drugih dejavnostih,« zatrjuje Marjan Dolenšek, svetovalec za kmetijsko tehniko na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ljubljana (KGZS LJ).

»Še celo več – zaradi dela z živimi organizmi (rastlinami, živalmi) so proizvodni procesi praviloma veliko bolj zahtevni, zato so sodobne digitalne rešitve še bolj dobrodošle,« pove. Poudari, da pri tem misli tako na digitalno in po možnosti čim bolj avtomatizirano krmiljenje samih strojev, pa tudi na zajemanje podatkov o delovanju strojev in na uporabo teh podatkov za vzdrževanje strojev in načrtovanje proizvodnje, na samodejno vodenje strojev po parcelah (navigacija) in na daljinsko vodenje strojev ter na avtonomno delujoče stroje, »kjer pa smo šele v zgodnji fazi razvoja in soočenja konceptov«.

Celoten članek je objavljen v reviji Eko dežela Pametno podeželje 2019.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 65 times, 1 visits today)