Tudi Slovenci v razvoj cepiva proti novemu koronavirusu 

23 marca, 2020
Andreja Šalamun
Tudi Slovenci v razvoj cepiva proti novemu koronavirusu 

Slovenski Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (COBIK) je v sodelovanju s slovenskimi in tujimi podjetji, raziskovalnimi inštituti in univerzami začel razvoj cepiva za koronavirus COVID-19, so sporočili iz omenjenega centra. Poudarjajo, da je glavni cilj konzorcija razvoj platforme, ki bo omogočila hiter odziv na pojav podobnih epidemij. 

 

V konzorciju COBIK so za razvoj cepiva in za razvoj plarforme, ki bo omogočala hiter odziv in stalno prilagajanje ob morebitnih pojavih novih virusov, pridobili zasebna sredstva. »S tem se konzorcij, ki razpolaga z znanjem in izkušnjami na področju razvoja cepiv ter virusnih vektorjev, pridružuje ostalim podjetjem in raziskovalnim skupinam, ki že delajo na razvoju cepiva za COVID-19, in prispeva k povečanju števila cepiv v razvoju,« pravijo v COBIK-u. Dodajo, da znaša začetna naložba v razvoj milijon evrov, kar bo dovolj, da preverijo tehnologijo in pridejo do prvih rezultatov. »Stroški razvoja so izjemno visoki, a ocenjujemo, da bomo po prvi fazi pridobili podporo novih partnerjev, kar bo omogočilo nadaljevanje dela,« pravijo. 

Dodajo, da učinkovitost cepiv, ki jih trenutno razvijajo, še ni znana, hkrati pa je po njihovem mnenju možno, da bodo za zaščito pred virusi potrebna različna cepiva. Pravijo, da bo razvoj cepiva temeljil na ne-infektivnih nanodelcih in gradil na inovativnih tehnologijah za proizvodnjo in analitiko cepiv ter virusnih vektorjev. »Glavni cilj našega projekta je razvoj platforme, ki bo omogočala hitro pripravo cepiv ob pojavu izbruhov in epidemij,« pravi dr. Matjaž Peterka, direktor COBIK-a. 

 

Faze testiranja lahko skrčijo 

Kot pravi Peterka, razvoj cepiv običajno traja nekaj let, tudi do deset, čeprav zadnje informacije iz ZDA kažejo, da se lahko faze testiranja občutno skrčijo. »Vsekakor bomo iskali možnost testiranja, ki bo čim krajša. O tem odločajo regulatorne agencije, na katere nimamo vpliva. Lahko pa klinične poskuse realiziramo v državah, ki omogočajo pospešeno registracijo,« dodaja Peterka. 

 

Uporabili bodo inovativno tehnologijo 

V konzorcij, ki ga vodi COBIK, se postopoma vključujejo še nekatera slovenska in tuja podjetja, raziskovalne skupine iz slovenskih in tujih inštitutov ter univerz, med njimi tudi ajdovsko podjetje BIA Separations, ki bo razvilo postopek čiščenja zdravilnih učinkovin in zagotovilo masovno industrijsko proizvodnjo. Kot je pojasnil Aleš Štrancar, direktor podjetja BIA Separations, imajo veliko izkušenj z razvojem zelo podobnih procesov čiščenja ter industrializacijo in so že vključeni v več projektov proizvodnje cepiv za COVID-19, predvsem s podjetji iz ZDA. »Tehnologija čiščenja omogoča proizvodnjo zelo čistih vektorjev za gensko terapijo in cepiv, kar bo nedvomno konkurenčna prednost pred marsikaterim cepivom, ki ga razvijajo druga svetovna podjetja, ki naše tehnologije ne uporabljajo. Cepiva, čiščena z našo tehnologijo, bodo zato cenejša in bistveno bolj varna za uporabo,« trdi Štrancar. Podjetje BIA Separations je pomagalo tudi pri razvoju zdravila Zolgensma.

 


Nazaj na kategorijo GOSPODARSTVO.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 78 times, 1 visits today)